Планетата от днес живее на екологичен кредит

 

За седемте месеца на 2017 г. човечеството е изразходвало повече естествени ресурси, отколкото планетата е способна да възобнови и предостави за година и така от 2 август планетата започва да живее на екологичен кредит, предупреди в сряда международната природозащитна организация WWF.

Анализът се прави ежегодно от организацията Фуутпринт нетуърк, която мери отпечатъка на човечеството върху планетата. Данните показват, че денят на надхвърлянето (overshoot day) настъпва все по-рано. Това означава, че хората използват все повече екологични ресурси и услуги – гори, вода, рибни запаси, които природата успява да възстанови само частично. Със сегашните темпове на потребление се нуждаем от 1.7 планети, за да задоволим консумацията си, отбелязват от WWF България.

Организацията припомня, че има редица начини, по които всеки може да помогне за по-устойчиво потребление на природните ресурси, и информация за тях е достъпна в спецсайтове.

Рибен буквар 2.0 информира потребителите как да изберат устойчива морска храна и така да помогнат за спирането на безогледното унищожаване на рибните ресурси на планетата.

Хората могат да научат също така как да помогнат за опазването на най-големите сладководни риби – есетровите, наричани често Динозаврите на Дунав. Оцелели 200 милиона години, днес те са на изчезване заради унищожаване на местообитанията им и незаконен риболов.

Ръководство на организацията учи как да се разпознават незаконните сечи и какво да се направи за ограничаването им, тъй като гората осигурява чист въздух и вода, дом е на застрашените видове.

За проблема с унищожаването на чистите горски потоци заради построяването на водноелектрически централи също има онлайн данни, а също такака могат да се подават сигнали за замърсявания на реките.

Опазването на националния парк “Пирин” също може да бъде подкрепено витруално. Защитените територии в България са едва 4% от територия на страната, но тези красиви, чисти места, със съхранена дива природа, са под заплаха от застрояване и унищожаване, алармират природозащитниците.