Monday, May 6, 2024
HomeНовиниСвятТръмп подписа закона за налагането на санкциите срещу Русия

Тръмп подписа закона за налагането на санкциите срещу Русия

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закона за налагането на санкциите срещу Русия, съобщиха световните агенции в сряда.

Той направи това, след като миналата седмица Конгресът на САЩ одобри нови наказателни санкции срещу Русия заради намесата й в американските избори през 2016 г., анексирането на Крим и намесата в Източна Украйна.

Новите санкции са насочени не само срещу инфраструктурните проекти на руската промишленост – енергийни и други, но и срещу западни фирми, действащи от десетилетия на руския пазар.

Законопроектът предизвика безпокойство в Европейския съюз, тъй като приемането му може да доведе до глоби за компании, които участват съвместно с Русия в различни енергийни проекти.

В текста е предвидено още президентът по-трудно да може да налага вето на вече въведени санкции.

Администрацията на Тръмп, самият президент и държавният секретар Рекс Тилърсън ясно показаха, че не одобряват закона. Но след като той премина в Сената и в Камарата на представителите, Тръмп нямаше особено голям избор.

При налагане на вето от страна на президента, новите санкции щяха отново бързо да бъдат одобрени в двете камари на Конгреса.

В законопроекта са включени и нови, по-твърди санкции срещу Северна Корея и Иран.

 

 

СНИМКА: Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп заедно със своите външни министри Лавров и Тилърсън по време на срещата на Г 20 в Хамбург на 7 юли тази година.

RELATED ARTICLES

Most Popular