Поискаха главата на шефа на ВиК в Петрич Ивайло Христов,  войводата Стоян Божинов: В дружеството няма никаква промяна, загубите са 600 000 лв.

ВиК шефът Ивайло Христов

 

Местният парламент даде картбланш за продажба на сградите на пощата, здравната служба и кметството в с. Яворница

Кланица ще се строи в м. Ормански път, в Марикостиново ОбС разреши изработването на план за водопровод за минерална вода, отреден за СПА хотел

 

Управителят на ВиК-Петрич Ивайло Христов да подаде оставка, поискаха общински съветници от опозицията на заседание на местния парламент днес (четвъртък).

Стоян Божинов и Кирил Стойков от ВМРО

Поводът за поредния конфликт, свързан с общинското дружество, бе отчетът на водния оператор за 2017 г. „Предложих Ивайло Христов да подаде оставка, тъй като с назначението на Христов отпреди 7-8 месеца във ВиК няма никаква промяна. Загубите са големи – 600 000 лв. Управителят твърди, че това са стари задължения, но се трупат и нови, за които никой не казва колко са. Въпреки всичко отчетът се прие и предложението ми не бе внесено за разглеждане”, каза за в. „Вяра” общинският съветник от ВМРО Стоян Божинов. Съветникът посочи, че приходите от продажба на вода във ВиК намаляват. „Никой не казва защо това е така”, коментира Божинов.

ОбС-Петрич даде картбланш за продажба на застроени имоти в с. Яворница.

Припомняме, че през септември миналата година ОбС одобри 1,2 млн. лв. под формата на кредит, който да се изтегли от ВиК за покриване на стари задължения. Тогава всички общински съветници с изключение на двамата съветници от ВМРО и един независим подкрепиха без възражения.

Тогава общинският съветник Георги Стоилков от село Самуилово показа купища касови бележки на десетки свои съселяни с думите 

Георги Стоилков

„Цяло село е подложено на рекет от ВиК. Заставено е да плаща по два пъти месечните си вноски от месец август, когато вр.и.д. управител е Ив. Христов. Така ли смятате да погасите заема? Това е безобразие”, викна Г. Стоилков. А пък общинският съветник Стоян Николов заяви: „Не ми е ясно как ВиК хлътна с над 1,5 млн. лв. 1 млн. лв. влизат във ВиК от фирмите. Това прави 5 млн. лв. на година. Във ВиК има нещо страшно гнило. Новият управител Ивайло Христов твърди, че има несъбрани 1,2 млн. лв. Аз твърдя, че това е измислена сума, несъществуваща. Повечето от тези пари са с изтекла давност. И всичко това е поради липсата на контрол. Новият управител трябва да бъде контролиран от 3 комисии плюс кмета”, поиска тогава Николов.

На вчерашната сесия ОбС прие и отчета на „Обредна дейност” ЕООД. На сесията бе прието да бъдат издадени записи на заповеди в полза на МРРБ, управляващия орган на ОП „Региони в растеж” – Главна дирекция „Стратегическо планиране и програми за регионално развитие, с издател община Петрич, обезпечаващи авансово плащане  по 2 проекта – за енергийна ефективност и обновяване на сградите на РПУ и РСПАБ и на сградата на общинската администрация в Петрич.

Съветниците дадоха картбланш за продажба на застроени имоти в с. Яворница, отредени за поща, здравна служба и кметство, които бяха включени в тазгодишната програма за управление и разпореждане с общински имоти. Гласувани бяха и предложения за продажба на имоти частна общинска собственост в селата Първомай и Кърналово. Първият имот е с площ 443 кв. м, а вторият – 670 кв. м.

Разрешено бе още изработването на Подробен устройствен план- Парцеларен план (ПУП -ПП) за трасе за водопровод за минерална вода до парцел в м. Хано в с. Марикостиново, отреден за хотел, ресторант и СПА център.

Съветниците дадоха съгласие и за изработване на ПУП -ПРЗ за имот в м. Ормански път в землището на Петрич, който да се отреди за производствено-складови дейности – кланица, цех за стерилизация на месо.