Харалампи Златанов
  • Изплащат 164 525, 14 лв. обезщетения, бобовдолци: Въгледобивът е обречен, в града остават само пенсионери

Поредни уведомления за масово съкращение на работници от мините в Бобов дол са подадени в Дирекция „Бюро по труда” -Дупница. От „Въгледобив Бобов дол”  ЕООД ще бъдат освободени 125 работници и служители, а от „Фундаментал” ЕООД – 11.

Красимир Чаврагански

„Надяваме се правителството на Бойко Борисов да си влезе във функциите и да спаси въгледобива. Дали министърът на енергетиката Теменужка Петкова е стъпвала в мината?”, надяват се хората.

Новите съкращения във „Въгледобив” ще бъдат в периода 26 юли – 31 декември тази година. В мотивите на дружеството са посочени намален обем на дейностите и закриване на част от предприятието чрез прекратяване дейността на рудник „Бабино” по добив и преработка на въглища. Освободени ще бъдат 82-ма човека от Бобов дол, 23-ма от Дупница, 16 от Кюстендил, 3-ма от Перник и един от Радомир, както и 15 пенсионери. В предприятието в момента са заети 1198 души, става ясно от писмото, подписано от управителя Харалампи Златанов.

Съкращенията във „Фундаментал” ще бъдат от 19 юли 2017 г. до 18 януари следващата година. Като причина за планираното уволнение в това дружество изтъкват изчерпани запаси от въглища. Сред засегнатите ще бъдат минни работници, електромеханошлосери, подземни миньори, машинисти, сигналисти, ръководители участък „Добивна пормишленост”, техник, шофьор, отчетник. В документа, разписан от управителя Красимир Чаврагански, е посочено, че обезщетенията, които ще бъдат изплатени във връзка с уволненията, са в размер на 164 525,14 лв. Уведомленията са изпратени и в РС на КНСБ – Дупница. Засега са определени само длъжностите, които се съкращават. Няма яснота кои лица ще бъдат освободени”, отбеляза председателят на синдиката Тодорка Дамянова.

Припомняме, че за масовото съкращение във „Въгледобив” се заговори в края на 2016 и то стартира в началото на 2017 година. Хората в миньорския град все по-силно са притеснени, че остават без хляб. „Въгледобивът в Бобов дол е обречен, мината поетапно си отива. Засега остават само откритият рудник „Христо Ботев” и старият рудник. Това унищожава града. Алтернативно прозводство не се разкрива. Тук ще останат само пенсионери. Държавата обаче нехае. Никой не се интересува от съдбата на обикновените хора”, коментират бобовдолци. Както е известно, сриващият се отрасъл десетилетия наред крепеше икономиката на селищата в региона.

 

4 КОМЕНТАРИ

  1. Красимир Чаврагански стана собственик на „Въгледобив Бобов дол”, купи 50% от дяловете на фирмата за 1 лв.: Поемам лична отговорност за стабилизирането на мината, ще я избавя от фалит, в нея има живот за повече от 40 години

  2. Поех лична отговорност, не съм станал изпълнителен директор, за да чакам датата на аванса и заплатата, както правеше ми Огнян Зарев, който получаваше 16 000 лв., а рудниците бяха в ока­яно състояние. Имам достатъчно основание да се надявам, че е въз­можно мините да из­лязат от кризата и да се справим с всички задължения. Очаквам среща и с финансовия министър Петър Чоба­нов във връзка с мол­бата ни за разсрочва­не на задълженията от 41 млн. лв. Дължим и осигурителни вноски, затова е необходимо и съгласието на НОИ. Убеден съм и съм ам­бициран мината да работи здраво 40 годи­ни., заяви 32-годишният Красимир Чавра­гански, който е бивш главен счетоводител на дружеството.

  3. Когато принудиха хората да гласуват за Е. Величкова, Чаврагански каза , че Бобов дол иска да стане като Банско. Е може да се развие бизнес. Града ни да стане площадка за заснемане на филми например фантастика, ужаси.

  4. Сега Харчо си взима заплатата и не му пука за мината.Важно е родата да се уреди.

Comments are closed.