Кметът Камбитов: Санирани са 109 блока в Благоевград, следим фирмите изкъсо за качествени материали

Атанас Камбитов
Атанас Камбитов

 

Националната програма за саниране на многофункционални жилищни сгради върви усилено в Благоевград, заяви кметът Атанас Камбитов. Той посочи, че не 49 блока са готови по програмата за саниране, както е справката на МРРБ, а 109. Той увери, че за обектите има издаден акт 15 и удостоверение за експлоатация, или в завършен вид са над 7 000 апартамента, информират още от администрацията. Сигналите срещу санирането са минимални, от общината следят и за качеството на използваните строители материали. Всички фирми са с изрядна документация, всичко е законосъобразно, тъй като има потвърждения за всяка поръчка от КЗП. Кметът Камбитов е разпределил общински служители, които контролират санирането на отделните блокове. Самите строителни материали като качество са заложени в тръжната процедура, да са най-добрия, да се постигне клас С на енергийна ефективност. „Договорите с фирмите са направени така, че да защитят и гражданите, и общината като възложител. Заради горчив опит от миналото не си позволяваме авансово плащане. Изпълнява се дейността на 50%, инспектираме и тогава плащаме“, увери Камбитов.

По отношение на инцидента с падналото скеле на 13-етажен блок на ул. „Иван Шишман“ в центъра на Благоевград преди седмица градоначалникът заяви, че се случват и такива инциденти. „Нека се види причината, най-вероятно е човешка грешка. Фирмата да си поеме отговорността. Преди време имаше смъртен случай, пак поради неспазване на трудовата дисциплина. Искам да кажа, че Инспекцията по труда досега е извършила 80 проверки, а установените нарушения касаят десетина случая на липса на трудови договори. Аз съм за да бъдат наложени най-тежките наказания“, обяви кметът на Благоевград.

Той обаче заяви, че строителният надзор трябва да се разграничи от трудовата дисциплина. Механизмът на приемане на един блок е, след като се структурира комисия, и то назначена от РДНСК, които издават удостоверението за експлоатация. В комисията са включени областна управа, пожарната, РДНСК, всичко се контролира от областта и председателят на сдружението на собствениците. „В момента са приети 109 блока, работи се още по 33 нови. Над 80 фирми работят в Благоевград, няма благоевградска фирма, която да не е спечелила обект. Същите тези фирми работят в цяла България“, коментира Камбитов.