Пожарите в Калифорния обхванаха площ, по-голяма от Ню Йорк и Бостън

 

Евакуирани са над 200 000 души, огънят погълна близо 800 сгради

 

Пожарите, бушуващи в американския щат Калифорния, обхванаха площ от 230 000 дка – по-голяма от територията на Ню Йорк и Бостън, предаде Си Ен Ен в понеделник. Силният вятър и сушата сериозно затрудняват усилията на пожарникарите. Освен това засега не се очаква прогноза за дъжд поне в следващите 10 дни.

Пожарът “Томас”, който засега е петият по големина в съвременната история на Калифорния, прекъсна тока в окръг Санта Барбара. Общо над 94 000 души са били евакуирани от районите Вентура и Санта Барбара в неделя вечерта.

По информация на Службата за спешна помощ в Санта Барбара 19 от 20-те училища, като всички учебни заведения в южната част на града ще останат затворени до края на седмицата. Засега местните власти съобщават за една жертва – предполага се, че 70-годишната Вирджиния Песола от Санта Паула е загинала в катастрофа, докато е бягала от огъня.

Пожарните огнища в Калифорния, възникнали в началото на миналата седмица, в момента са шест. Синоптиците предричат вятърът да се засили още повече, до около 90 км/ч. Това, както и сложният планински релеф на общините Санта Барбара и Вентура, силно затруднява усилията на огнеборците.

До момента в цяла Южна Калифорния са евакуирани около 200 000 души и са унищожени близо 800 сгради. Около 90 000 потребители бяха без ток в неделната сутрин. В битката с огнената стихия участват 8500 пожарникари.

По-успешна до момента е борбата с пламъците в района на Лос Анджелис. Според властите до тази сутрин пожарните огнища там са овладени на 75-90%. Нов пожар е възникнал в град Монровия, община Лос Анджелис. Пожар продължава да бушува и северно от Сан Диего. Той е наречен Люляк и е обхванал площ от 1700 хектара, като до момента е овладян на 60%.

Губернаторът на Калифорния Джери Браун тази седмица обяви извънредно положение в общините Санта Барбара, Сан Диего, Лос Анджелис и Вентура, като отпусна и допълнителни средства за борба с пожарите.