Празникът на Ихтиман стартира с безплатно лятно кино, ще пеят Графа, Ваня Костова, Славка Калчева, Ути Бъчваров готви кулинарно шоу

 

Почти цяла седмица ще продължат тържествата и проявите, посветени на празника на Ихтиман, който е посветен на големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица.

Началото е в петък и събота – 11 и 12 август, с прожекциите на българските филми “Летовници” и “Бензин” от лятното кино на открито на центрълния площад в средногорския град.

На 15 август – вторник, в 182-годишната църква “Успение Богородично” архиерейският наместник на Ихтиманска духовна околия ставрофорен иконом Йосиф Серев ще отслужи божествена света литургия и водосвет за здраве и благоденствие по случай храмовия й празник и празника Голяма Богородица. Следобед в историческия музей ще бъде открита и празнична фотоизложба. Следващият петък – 18 август, пък на централния площад за ихтиманци и техните гости ще пеят и свирят Владимир Ампов-Графа и рок групи от града. Финалът на празничните прояви е идната събота – 19 август, когато кулинарно шоу ще направи Ути Бъчваров, след което ще има фолклорен концерт на танцовия състав “Средногорски полъх” и на танцовия ансамбъл “Слънце”. По обяд ще бъде раздаден и празничен курбан за здраве и благополучие.

Вечерта на централния площад ще има концерт на читалищни състави и групи от града, след което кметът на Ихтиман Калоян Илиев ще поздрави своите съграждани и гостите на празника и за всички ще бъде отслужен тържествен водосвет.

Гвоздеят на програмата е с участието на Георги Мамалев, Ваня Костова, Славка Калчева и Боян Михайлов, последвана от празнична заря.