Председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров от Дупница: Закъсалите болници като тази в Петрич е най-добре да се приватизират

Д-р Стойчо Кацаров

 

Една от причините за фалита на общински болници и огромните дългове на държавните е въвеждането на медицинските стандарти със силно завишените и ненужни от медицинска гледна точка изисквания, каза пред БНТ председателят на ЦЗПЗ д-р Стойчо Кацаров по повод фалита на петричката болница и напрежението около сливането й с тази в Сандански.

Според него по-доброто решение за пациентите е закъсалите болници да бъдат предложени за приватизация. „Частната инициатива може да бъде двигател на възстановяването и развитието на едно такова лечебно заведение“, подчерта д-р Кацаров. По повод предложения нов стандарт за спешна медицина Д-р Кацаров заяви: „В новия стандарт има две положителни неща. Едното е, че се намаляват изисканията за помещения, апаратура и персонал в сравнение с отменения от съда стандарт, в който тези изисквания бяха толкова завишени, че дори най-големите болници не можеха да ги изпълнят. Втората положителна промяна е, че изпълнението на изискванията по новия стандарт не са обвързани с договорите на болниците с НЗОК за изпълнение на другите им дейности, както беше в стария. Например това, че нямаш Спешно приемно отделение от трето ниво, вече няма да е пречка да имаш договор за хирургия трето ниво.” „Ние обаче имаме генерален проблем с тези медицински стандарти” – допълни д-р Кацаров.
„Първо с начина им на приемане. Те не се приемат след постигане на съгласие и консенсус между всички заинтересовани страни, както например е записано в Закона за стандартизация и както се приемат международните стандарти за качество.
Другото сериозно възражение е, че те, макар да се наричат стандарти за качество, всъщност съдържат в себе си един куп от количествени изисквания. Те не описват процесите, водещи до качествен продукт или услуга.
Повечето медицински стандарти бяха въведени през 2010 година. Седем години по-късно няма нито едно обективно доказателство, че в резултат на това качеството на медицинската помощ се е увеличило. Сигурно е обаче, че разходите на болниците са нараснали, а дълговете им достигнаха колосални размери.”
В заключение експертът каза, че ЦЗПЗ вероятно ще се възползва от възможността да направи предложения в хода на общественото обсъждане на стандарта.