Премиер отиде на гей парад в Белград

 

Сръбският министър-председател Ана Бърнабич не крие, че е лесбийка

Сръбският премиер Ана Бърнабич и министрите Зоран Джорджевич и Бранко Ружич, както и кметът на Белград Синиша Мали се присъединиха към участниците в гей парада на Цветния площад в Белград, откъдето тръгна тазгодишното шествие, предадоха сръбските агенции.

Президентът Александър Вучич също бе поканен да дойде, но той благодари за поканата и я отклони.

Участниците развяваха голямо знаме с цветовете на дъгата, носеха и знаменца в същите цветове. Улиците, по които премина шествието, бяха затворени за движение.

По маршрута бяха разположени около 2000 полицаи, което е половината от ангажираните по време на миналогодишното шествие сили, каза Горан Милетич, един от организаторите. “Правителството на Сърбия е тук за всичките си граждани – както за мнозинството, така и за малцинствата, за да покаже, че уважава различността”, заяви Ана Бърнабич, която не крие, че е лесбийка. Тя е първият премиер на балканска страна, участващ в гей парад.

“Преди няколко години беше трудно да си представим това, което сега е съвсем нормално, така че след известно време ще бъде нормално да говорим по теми, за които днес не сме готови. Границите на печелене на свободата се изместват и през последните години ние като общество направихме големи крачки напред”, каза Ана Бърнабич в интервю за вестник “Политика”, цитирана от БТА.

Основните искания на гей общността, формулирани от Горан Милетич, са три – борба с насилието над връстници гейове в училищата, приемане на закони, които да дадат възможност във всички аспекти на лицата, които искат да променят пола си, да го направят, и третото е приемане на закон за регистриране на партньорството между двойки от един и същи пол.