В Сърбия пуснаха магистралата до Пирот

 

„От десетилетия се говори за магистрала, която ще свърже София с Белград и Истанбул, и тази приказка сега е реалност”, заяви сръбският президент Александър Вучич, който откри частта от автомагистралата, свързваща Пирот и сръбския Димитровград (Цариброд), до българската граница.

Новооткритата отсечка от магистралата е с дължина 30,5 км и е част от източното разклонение на общоевропейския коридор №10 – от Ниш до границата с България, чиято обща дължина е 86,9 км.

Няма да спрем, докато не изпълним ясния план и изключителната цел – 1200 км автомагистрали в Сърбия, заяви още Вучич, който посочи, че е изключително доволен от направеното.

„Усмивката ми днес е дълга 30,5 км”, каза той

„Всеки, който пътува по новата магистрала, ще има усещането, че пътува по европейски автомагистрали, а тунелите по нея са по-хубави от швейцарските”, заяви сръбският президент и допълни, че финансирането за мащабния проект е било изцяло местно.

Сръбският държавен глава беше категоричен, че резултатите на политиците се измерват и с километрите построени автомагистрали, железопътни линии и със стандарта на живот и изрази увереност, че след няколко години сърбите ще дадат положителна оценка на работата на управляващите.

Вучич допълни, че очаква скоро и договор за автомагистралата Ниш – Плочник, част от трасето Ниш – Прищина, с която Сърбия ще се свърже както със сърбите в Косово, така и с албанците в Албания, а Ниш по думите му ще стане кръстопът на всички пътища.