Преподавателката по английски в Крайници Диляна Хантова черпи опит на обучение в Шотландия, сподели: Учителите там се назначават от правителството, физическото не е задължително

 

2 седмици говорих английски в дома на преподавателка по френски език и художник, родителите се глобяват, ако учениците отсъстват заради сватба или погребение

Традиционното ястие в страната на келтите е хагис – ароматна саздърма от агнешки дреболии

 

Дупничанката Диляна Хантова опознава отблизо шотландското образование по време на двуседмично обучение за учители по английски в мистичната страна на келтите.

С Бригит, Кашия, Ива и Луси Норис                      

Хантова, която преподава езика на Шекспир в училището с. Крайници, бе в град Дънфърлин и заедно с още три колежки от България участва в курс за учители на тема “Eзикова и практическа методология: Творчеството в класната стая”.

„Бях настанена в приемно семейството на преподавателка по френски език и художник. Това ми даде възможността да обогатя интеркултурния си опит и да практикувам активно английския език в непринудена домашна обстановка. Домакините бяха любезни и отзивчиви, споделяха съвети и полезен опит за околността. По време на петдневния лекционен курс в кметството на града обмених професионални идеи, практически опит и добри практики с колеги от други училища в България, Полша и Германия.

Диляна Хантова

Програмата на квалификационното обучение включваше лекции, изнесени от университетската преподавателка Луси Норис в кметството Сити Чембърс. Лекциите бяха насочени предимно към представяне на нови методи и технологии, които да подобрят и разнообразят обучението в класната стая, да повишат мотивацията за учене чрез осигуряване на по-голяма практическа приложимост на обучението и ориентирането му към конкретни резултати.

Семинарите бяха поднесени много атрактивно – с дискусии, забавни ролеви игри, драматизации и интерактивни методи на преподаване на английски език. Получихме и разработихме сами част от предоставените ни за ползване материали – книжки, табла, диалози и игри”, сподели Диляна Хантова.

Обучението целяло повишаване квалификацията на учителя по английски език, въвеждане на нови методи и техники в преподаването, използвани в другите европейски страни, и прилагането им в клас, провокиране на творчеството и креативността на учениците чрез гледане на филми и др.

В два от дните учителите посетили основни училища в гр. Дънфърмлин. „Обучението се провежда в отворени класни стаи (open space), като целта е учениците да са съсредоточени, да не се разсейват и да изпълняват инструкциите на своите учители. Продължителността на часовете е средно 1 час и 20 минути, като теоретичната част на урока е сведена до минимум. Часовете са с практическа насоченост, което дава свобода и възможнст за изява на всички ученици в класа. Класните стаи са оборудвани с интерактивни дъски, лаптопи, таблети, мултимедия, принтери, а материалите за часовете – игри, книги, боички за оцветяване, листове и картони, са разнообразни и в изобилие.

Организирани бяха екскурзии до съседни градове. Разгледахме забележителностите на шотландската столица: Единбургския замък – непристъпна крепост, построена на върха на скала, която от 12-и век е официалната резиденция на шотландските крале, Кралската миля – старинна улица, където освен исторически забележителности има много магазини и ресторанти, двореца «Холируд Хаус» от 11-и век, катедралата «Сейнт Джайлс», националната галерия, монумента на Уолтър Скот – най-големия паметник в света, посветен на писател. Бяхме и в Сейнт Андрюс – очарователно градче на брега на Северно море, известно с най-стария университет в Шотландия, където е учил приц Уилям. Посетих град Стърлинг и едноименния замък. Построен на висок скалист хълм, този замък в продължение на векове играе ключова роля в шотландската история – именно тук Робърт Брус побеждава англичаните с помощта на рицарите тамплиери.

Посeтих един от най-старите университети в Обединеното кралство, този в град Глазгоу – най-големият шотландски град и трети по численост във Великобритания след Лондон и Бирмингам, както и Художествената галерия и музей Келвингроув, музей на Старото училище и на транспорта», допълни педагожката.

Хантова посочи и разликите в българското и шотландското образование: „В Шотландия учителите се назначават от правителството, а не от директорите на училищата. Предметът „Физическо възпитание и спорт” не e задължителен в училище. Там родителите се глобяват, ако учениците отсъстват по домашни причини от училище, например за сватба, рожден ден или погребение”.

Българската учителка е изключително впечатлена от страната. «Шотландия ни посрещна хладна, но слънчева и зелена. Oказа се доста гостоприемна и показа целия си чар със своите необичайни зелени поля и уют от красивите цветя в парковете и градините. Дънфърмлин е 60-хиляден град, разположен в източната част на Централна Шотландия, област Файф. Абатството в града е едно от най-важните културни забележителности на Шотландия. Построено е през 1150 г. През 1624 г. градът е почти напълно опожарен. Американският предприемач Андрю Карнеги подарява на града библиотека, обществени банитеатър и парка “Питънкрийф“, разказа Хантова. Тя разкри и подробност за националната кухня на страната: „Традиционното ястие в Шотландия е “хагис”. Представлява ароматна саздърма от агнешки дреболии, подобна на българския бахур. Аз не го опитах, тъй като не обичам карантия”.