Проф. Христо Пимпирев идва лично за почетния знак на община Дупница, отличени са още 4-ма души от екипа му, награждават и адв. Никола Коларов

 

На празника на града дават званието „почетен гражданин” на планинския спасител д-р Васил Сапунджиев и оперния певец Арон Аронов

 

Директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев, член-кореспондентът проф. д-р Николай Цанков, проф. Митко Аляков, инж. Йордан Йорданов, Зоя Паунова и адв. Никола Коларов ще получат почетния знак на община Дупница, съобщиха от ОбС – Дупница. Награждаването ще бъде на тържественото извънредно заседание на местния парламент на 19 октомври, провеждано по случай празника на града и Деня на свети Иван Рилски Чудотворец.

Стана ясно, че Христо Пимпирев ще присъства лично на заседанието. По време на сесията от екипа на именития учен, полярен изследовател и ръководител на ежегодните експедиции до Антарктида, в който има и дупничани, ще направят кратка презентация за експедицията до ледения континент. За деня на Дупница е предвидено още млади учени да се срещнат с дупнишки ученици, на които да разкажат за случващото се на Антарктида и за експедицията.

Както писахме, с най-високото отличие „Почетен гражданин на Дупница” ще бъдат удостоени планинският спасител д-р Васил Сапунджиев и оперният певец Арон Аронов.

От местния парламент припомнят, че по решение на ОбС от 23.12.2016 г. на директора на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев бяха предадени релеф, герб и знаме на община Дупница. В рамките на юбилейната 25-а българска антарктическа експедиция, провела се от ноември 2016 г. до март 2017 г., посочените символи бяха доставени на ледения континент. По този начин гражданите на общината се присъединиха към реализирането и популяризирането на антарктическата идея като общонационална мисия, гласи мотивът в докладната записка за награждаването.

Николай Цанков ще бъде удостоен с високото отличие като изтъкнат дерматолог и венеролог, бивш директор на Университетската клиника по дерматология към Медицинския университет в София, декан на Медицински факултет – София, избран за лекар на 2005 година, член на Българския антарктически съюз и участник в 5 антарктически експедиции.

Медикът Митко Аляков се награждава като специалист по радиобиология с над 60 публикации по прогнозата и лечението на съчетаните лъчеви поражения. Той е част от екипа, изготвил уникален препарат за имунна защита на организма, използван от експедициите на о. Ливингстън в лошите метеорологични условия.

Йордан Йорданов многократно участва в родните експедиции на ледения континент, ръководи организацията на българската станция на о. Ливингстън.

Зоя Паунова е родена и израсла в Дупница, почетен консул на Швеция в България, магистър по фармация на МА – София, част от екипа, изготвил уникален препарат за имунна защита на организма, използван от експедицята на о. Ливингстън в лошите метеорологични условия.

Юристът Никола Коларов е автор на няколко книги, последната от които – „Съдебната реформа и борбата с корупцията”, е издадена тази година. Известният дупнишки адвокат ще получи отличието за изключителни постижения в областта на правоприлагането, развитието и укрепването на гражданското общество и защита на човешките права и свободи, както и безупречна служба към града и неговите жители.

Стоматологът д-р Васил Сапунджиев е доброволец в Планинската спасителна служба в Дупница от 1977 г., а от 1982 г.- планински лекар, спасител, бивш началник на дупнишките спасители и член на републиканската комисия по планинско спасяване. Заедно с останалите в отряда до 2012 г. 24 часа в денононощието е бил в готовност да реагира при сигнал за бедстващи в планините. В 35-те години в ПСС е участвал в над 800 акции по спасяване на хора или оказване на помощ на пострадали в планините. За този период животът му многократно е бил застрашен, попадайки в лавини или други опасни условия. Десетки са хората, живи до днес, които е спасил д-р Васил Сапунджиев. Званието му се присъжда за изключителни заслуги за развитието на община Дупница, продължителна и безупречна служба към града и неговите жители, мотивират предложението си за награждаването от местната управа.

Роденият през 1937 г. в Дупница оперен певец Арон Аронов ще стане почетен гражданин за изключителни постижения в културния живот на национално ниво и популяризиране името на гр. Дупница и общината. Зад гърба си има 45 г. творческа кариера. 975 са само спектаклите в ролята на Едвин от „Царицата на чардаша”. Наричан е „Царят на малката роля”. Живее в София от много години. На въпроса защо остава в България, а роднините му са в Израел, Арон Аронов отговаря: „Аз съм български евреин от град Дупница и се гордея, че останах у нас…” Той е сред изпълнителите, които не отказват покани за участие в традиционните Майски празници на културата в Дупница.