Tuesday, May 21, 2024
HomeНовиниБългарияПроф. Иван Илчев: Нямаме нужда от толкова много висшисти

Проф. Иван Илчев: Нямаме нужда от толкова много висшисти

За поредна година почти всички университети у нас са принудени да удължат приема на студенти и да правят четвърто и дори пето класиране. Причината са незаетите места в почти всички висши учебни заведения.

„Университетите дават завишени бройки за приема си. България обаче няма нужда от толкова много висшисти, особено в някои области. Много от хората, които влизат на второ и трето класиране, нямат интелектуален капацитет, за да завършат. Така че системата е сбъркана, започна да се поправя през последните години и се надявам, че след няколко години ще има резултати”, коментира пред Нова тв проф. Иван Илчев, бивш ректор на Софийския университет, син на родения в Дупница академик, бивш министър на културата Илчо Димитров.

„Образованието е много консервативна система и трудно се променя. Необходимо е време. То зависи и страшно много от политиката”, коментира още той.

Студенти от Софийския университет също споделят мнението на проф. Илчев, че са нужни промени в цялата система и са нужни реформи във висшето образование.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular