Saturday, July 27, 2024
HomeНовиниБългарияНамериха над 350 кг опасни храни само за седмица

Намериха над 350 кг опасни храни само за седмица

Две заведения са били затворени, от БАБХ са издали 33 акта и 140 предписания

 

За последната седмица инспекторите към отделите Контрол на храните към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършиха близо 1980 проверки в обекти от търговската мрежа и заведения за обществено хранене, 395 от които по Българското Черноморие.

Вследствие на инспекциите по морето са издадени 25 предписания и са съставени 11 акта за установяване на административно нарушение. Два обекта са затворени заради липса на регистрация по смисъла на Закона за храните.

В резултат на инспекциите по официален контрол в останалите области на страната са издадени 114 предписания и са съставени 22 акта. Спрени от реализация са 229,1 кг храни от животински произход. Възбранени и насочени за унищожаване са 118,4 кг храни от животински произход, 5,36 кг ядки, които са били без документи, и 31 яйца с изтекъл срок на годност.

Най-често констатираните несъответствия са свързани с пропуски в записите в Системите за управление на безопасността на храните, несъответствия по сграден фонд и оборудване или лошо хигиенно състояние в обектите. Констатирано е също неправилно съхранение на храни, както и такива с изтекъл срок на годност, пропуски в етикетирането и извършване на неразрешена според удостоверението за регистрация на обекта дейност или обект без регистрация по смисъла на чл.12 от Закона за храните, както и лични здравни книжки с изтекъл срок на валидност.

През изминалата седмица са извършени 24 проверки на кухненски блокове на детски ясли, детски градини и детски млечни кухни. Не са установени нарушения.

RELATED ARTICLES

Most Popular