Проверка по сигнал на в. „Вяра” за екокатастрофа : РИОСВ-Перник: Има разрешително за реконструкция на газопровод по р. Струма край Бобошево, „Водстрой 98“ АД – София с предписание да покажат договор за строителство

 

Строителните дейности по река Струма в района на Бобошево се извършват с нужните разрешителни. Това установиха екипи на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ и РИОСВ-Перник, които извършиха съвместна проверка на сигнал за мъртва риба в река Струма около Бобошево, след като читатели на в. „Вяра” сигнализираха за екокатастрофа.

На място инспекторите са установили, че се извършват строителни дейности за реконструкцията на защитно съоръжение. За тях има разрешително за ползване на воден обект и не са констатирани нарушения по условията в него. Разрешителното за ползване на повърхностен воден обект №42170411/06.06.2017 г. е издадено на “Булгартрансгаз” за реконструкция на защитно съоръжение при прехода на транзитния газопровод за Гърция през река Струма до  Бобошево при ПК 175+34. Режимът на ползване в разрешителното е строителните работи да се изпълняват извън периода на размножаване на рибната популация – април-юни вкл.

Изграден е временен отбивен канал и временна отбивна предпазна дига, така че цялото водно течение на реката е пренасочено към левия бряг, в рамките на границите на водния обект. В речното корито се наблюдава наличие на единични екземпляри малки рибки – около 10 бр., в близост до десния бряг под съществуващия бетонов праг. В новоизградения отбивен канал реката има нормална проводимост без оцветяване. Транзитният газопровод пресича река Струма в участъка на бетоновия праг, поради което се извършват и дейностите по реконструкцията за предпазването му, са констатациите от проверката.

Проверката не констатира нарушения по условията на разрешителното за ползване на воден обект. Строителните дейности се извършват от „Водстрой 98“ АД – София. При проверката не е бил показан договор за възлагане на строителството, затова е дадено предписание контрактът да бъде представен в басейновата дирекция и РИОСВ-Перник в седемдневен срок, считано от 4 септември.

ЕКОКАТАСТРОФА: Тонове умряла риба застла брега на река Струма, строители изместиха коритото на реката край Бобошево