Путин: Не можем да уплашим Северна Корея, да ги включим в съвместни проекти

Северна Корея организира големи тържества в чест на учените

Пхенян празнува след най-мощния си ядрен опит, а светът обсъжда смазващи санкции против режима на Ким

 

Руският президент Владимир Путин каза, че правителството на американския президент Доналд Тръмп показва желание за намаляване на напрежението по въпроса със Северна Корея, предаде Ройтерс. Путин заяви, че разпалването на военна истерия в кризата със Северна Корея има обратен ефект и че Пхенян няма да спре ядрените и ракетните си програми, тъй като ги смята за своето единствено средство за самоотбрана.

“Невъзможно е те да бъдат уплашени”, каза той на икономически форум във Владивосток.

“Ние им казваме, че няма да налагаме санкции, което значи, че ще живеете по-добре, ще имате по-добра и вкусна храна на масата, ще се обличате по-добре, но те мислят, че следващата стъпка е покана за гробището. И никога няма да се съгласят с това”, заяви Путин. Той призова Северна Корея да бъде включена в съвместни проекти, за да се намали напрежението на Корейския полуостров, посочва ТАСС.

В същото време САЩ, Япония и Южна Корея искат чрез ООН нови смазващи санкции срещу Северна Корея.

САЩ предлагат Съветът за сигурност на ООН да наложи петролно ембарго на Северна Корея, забрана за износ на текстилни изделия оттам и за наемане на севернокорейски работници зад граница, както и замразяване на авоарите на лидера й Ким Чен-ун, а също и забрана той да пътува в чужбина.

Предложението се приема също от Великобритания и Франция.

Китайският външен министър Ван И смята, че ключът към решаване на кризата на Корейския полуостров е едновременно в санкциите и диалога, предаде агенция Синхуа от Пекин. Ван увери, че Китай ще подкрепя бъдещите решения на Съвета за сигурност на ООН за севернокорейската ядрена и ракетна програма.

Съветът за сигурност вече забрани на Северна Корея да изнася въглища, желязо, олово и морски храни.

Жителите на севернокорейската столица се струпаха в сряда по тротоарите, за да посрещнат с ръкопляскания изследователите, пристигащи с колона от автобуси. Хората от множеството размахваха розови и червени изкуствени цветя и хвърляха конфети по учените, слезли на площад “Ким Ир-сен”. Там се бяха събрали десетки хиляди.

“Изразяваме най-дълбока почит към другаря Ким Чен-ун, върховния ръководител, донесъл на корейския народ най-голямото постижение в неговата история”, се четеше на един от плакатите. “Никой не може да спре нашия устрем към бъдещето”, гласеше друг.

Оратори, цитирани от агенция КЦТА, обясниха на митинга, че севернокорейската армия “ще сложи точка в съдбата на американските империалисти, подобни на гангстери, с безмилостни превантивни удари, ако те накрая разпалят война заедно с ордите от предатели”.