Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятРешено! Каталунците ще гласуват за независимост, референдумът ще се проведе в началото...

Решено! Каталунците ще гласуват за независимост, референдумът ще се проведе в началото на следващия месец

 

Парламентът в испанската област Каталуния одобри провеждането на референдум за независимост. Той ще се проведе на 1 октомври тази година, съобщи Би Би Си. Сепаратистките партии в местния парламент събраха мнозинство, макар и крехко. В парламента се стигна до горещи спорове „за“ и „против“ народното допитване.

Мадрид реагира остро на новината. Министър-председателят на Испания Мариано Рахой призова Конституционния съд да забрани провеждането на референдума за независимост.

Каталунските сепаратисти настояват, че богатият източен регион има политическо, икономическо и културно право за самоопределяне. От столицата Мадрид обаче посочват, че референдумът за независимост нарушава конституцията.

От кабинета на испанския премиер описаха гласуването в каталунския парламент като „срамно“.

Мадрид обяви, че няма да позволи провеждането на референдума, защото той влиза в противоречие с Kонституцията на Испания, която дава право единствено на националните власти да го свикват.

„Подготвя се повдигането на обвинения“ срещу лидерите в парламента на Каталуния, съобщи пред репортери главният прокурор Хосе Мануел Маса, цитиран от AFP.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular