Райна Емилова от ромския кв. „Изток” в Кюстендил завърши с отличен 5,67: Майка ми Василка ще помага от Германия за семестъра в Софийския университет, татко почина

Райна Емилова

18-годишната девойка иска да кандидатства психология или българска филология

18-годишната Райна Емилова от ромския квартал „Изток” в Кюстендил получи грамота от Клуба по български език „Бъди грамотен“ с ръководител Биляна Христова. Втората грамота е за отличен успех през годините на обучение в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев“. Завършила с отличен 5,67. Дипломата на Рени паднала под пълен отличен 6.00, тъй като имала петица по математика и петица от матурата по история и цивилизация.

„В момента намеренията ми са да се запиша в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, надявам се да успея за специалността „Психология”. Вече дори се пробвах на предварителен изпит в началото на месеца. Става и с дипломата за завършено средно образование, с оценка от матурата. Смятам, че имам шансове, надявам се да се справя“, казва Райна. Красавицата е сигурна, че като се дипломира, ще намери реализация в родината си, а защо не и в родния Кюстендил. „Психологията е много интересна наука. Ако пък не успея, другото ми желание е да завърша българска филология. Когато човек прави нещо и го иска истински, винаги има реализация. Смятам, че ще си намеря работа“, убедена е Райна.

Тя не се притеснява да каже, че е от ромски произход. „Участвам в много неправителствени организации, които ми помагат със стипендии, а дори и с морална подкрепа, освен финансова. Те ще ми платят и семестрите. Но най-вече разчитам на мама, защото работи в Германия, иначе няма как. Ще заложа на редовната форма на обучение, като първата година мисля да залягам над учението, да се адаптирам и после ще си търся работа”, казва бъдещата студентка. Средното образование й дало една основа за английски език, тъй като е наясно, че да започне работа дори като продавачка, трябва да владее езика на Шекспир до отличен. „Вече дори на човек да се реализира където й да е, му трябват не един, а да владее два езика. Говоря и за България, и за чужбина. Английският език ми е важен, мама вече почти знае немски на много добро ниво“, обяви студентката. Майката се казва Василка Владимирова, а бащата е починал. Сега кюстендилката живее с баба си. „Справяме се“, добави момичето.

Райна след години се вижда като учителка по български език и литература. „Много обичам да се занимавам с деца. Една моя приятелка, също от ромски произход, завърши дори с отличен успех. Роми като мен имат шестици по такива трудни предмети, като химия и биология“, обясни още кюстендилката.