Разрушително земетресение в Мексико взе над 200 жертви

 

Десетки сгради са разрушени, 2 млн. души са без ток в Мексико сити

 

Разрушително земетресение с магнитуд от 7.1 по скалата на Рихтер разтърси централно Мексико във вторник. Към момента жертвите вече са над 200, съобщи Ройтерс като се позова на Националната агенция за гражданска защита.

Мощният трус удари десетки сгради в столицата Мексико сити, сред които и училище. Щети има и в щатовете Морелос и Пуебла. По последни данни на местните власти броят на потвърдените жертви бе понижен до 217. По-рано бе съобщено за най-малко 248 загинали.

Директорът на мексиканската Гражданска защита Луис Фелипе Пуенте не даде обяснения за понижаването на броя на жертвите. По думите му 86 души са загинали в столицата Мексико, 71 – в щата Морелос, 43 – в щата Пуебла, 12 – в щата Мексико, четирима – в щата Гереро и един – в щата Оаксака.

Земетресението е станало в момент, когато много хора в столицата са участвали в тренировка за реакция точно при такова природно бедствие. Тя се е провеждала всяка година на този ден, на който преди 32 години мощен трус уби хиляди в Мексико Сити.

Системата за сигнализация за опасност от земетресение е проработила правилно, но някои жители очевидно са сметнали, че сирените са били просто част от учението в деня за тренировки, предаде Би Би Си.

Земетресенията в Мексико са чести. В началото на септември трус с магнитуд 8.1 по скалата на Рихтер уби най-малко 90 души. Земетресението във вторник е станало в 13.14 часа местно време. Епицентърът на труса е бил на границата на щатите Пуебла и Моралес на дълбочина 51 км, сочат данните на Геофизическия институт на САЩ.

Десетки сгради са се срутили в гъсто население райони на мексиканската столица и спасителни екипи търсят оцелели под развалините. Около 2 млн. души в Мексико сити са без електричество, а телефонните линии са прекъснати. Властите предупредиха местните жители да не пушат по улиците, тъй като може да има скъсани газопроводи.

Кметът на Мексико сити Мигел Анхел Мансера заяви по телевизионната мрежа “Телевиса”, че спасителните служби работят в срутени или силно повредени сгради на 44 места в столицата. Градът е един от най-гъсто населените в света, като в него живеят повече от 20 млн. души.

Местни медии съобщават, че няколко деца са били спасени от частично разрушеното училище “Енрике Ребсамен”, но други все още са в капан. Под руините на училището бяха намерени мъртви 21 деца и 4-ма възрастни. В неизвестност са поне 30 деца и 12 възрастни, съобщи Ройтерс, цитирайки президента на Мексико Енрике Пеня Нието.

Според местните власти земетресението вероятно е активизирало вулкана Попокатепетъл. В резултат на това се е срутила църква в градче в полите на вулкана. В момента на инцидента в сградата е имало служба и са загинали 15 души.

Президентът на Мексико Енрике Пеня Нието призова хората да избягват улиците, за да могат екипите за спешна помощ да достигнат до най-засегнатите райони. Губернаторът на щата Мексико Алфредо дел Мазо заяви, че училищата ще бъдат затворени в сряда. Той също така е наредил градският транспорт да бъде безплатен, за да могат хората да се приберат вкъщи.