Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПерникРемонтират библиотеката в Перник със собствени средства, градоначалникът Церовска: Бюджетът, с който...

Ремонтират библиотеката в Перник със собствени средства, градоначалникът Церовска: Бюджетът, с който разполагат, е 422 104 лв., 91 914 лв. са за издръжка

 

Общият ръст на парите, осигурени от държавата от 2014 до 2018 година, е 150%

Пернишката библиотека, настанена в Двореца на културата, както и самият Дворец, плачат за ремонт. Влага, мухъл, рушащи се фризове, течащ покрив са само част от безбройните проблеми на емблематичната за Перник сграда, която безспорно е най-красивата в областния център.

Дворецът на културата е дом на няколко културни институции – тук освен библиотеката са настанени театърът, музикалната школа, камерен оркестър «Орфей», ансамбъл «Граовска младост» и т.н. Изградена през периода 1953 -1957 г., сградата досега не е видяла основен ремонт. От няколко години се говори, че такъв ще има и той ще реши проблема със студа и влагата в помещенията. До него по ред причини, най-съществената от които е свързана с финансирането, все още не се се е стигнало.

Отговаряйки на въпрос на общински съветник ще бъде ли потърсена персонална отговорност на ръководителите на институциите, които не са сигнализирали общинската управа за неприятната ситуация в сградата и особено в библиотека, кметът на общината Вяра Церовска заяви, че анализ на бюджета на Регионалната библиотека „Светослав Минков“ за последните 5 години показва трайна тенденция за увеличаване на средствата, като общият ръст за средствата от държавата в периода 2014-2018 г. е завишен с почти 150 процента. Градоначалникът подчерта, че за 2018 г. Регионалната библиотека разполага с бюджет от 422 104 лева, 91 914 лева са средствата за издръжка, така че част от тях могат да се използват за ремонтни дейности.

„Правителството многократно е увеличило средствата, от което следва и отговорността на директорите на културната институция към сградния фонд да бъде увеличена“, бе категорична Церовска. Тя уточни, че текат процедури за уточняване на конкретните щети в помещенията на Регионалната библиотека „Светослав Минков“. В момента се изготвя количествено-стойностна сметка за налагащ се козметичен ремонт, средствата за който ще се поемат изцяло от библиотеката.

„Община Перник има проектна готовност и следи възможностите за осигуряване на финансиране за цялостна рехабилитация и прилагане на енергоспестяващи мерки на Общински комплекс „Дворец на културата“, каза още градоначалникът. Тя обясни, че тази емблематична сграда за града е в много отношения остаряла, като допълнително утежняващо обстоятелство е наличието на множество ползватели.

„Особено тревожно е състоянието на покривната конструкция, проблем представлява и ВиК инсталацията, належаща е подмяна на отоплителната система“, поясни Вяра Церовска и допълни, че се предприемат мерки за текущо поддържане на сградата.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular