Областният Илиян Тодоров върна решението на  ОбС Самоков за обявяване на училището в Ковачевци за частна общинска собственост, кметицата Й. Бекярска: Сградата се руши, опасна е за децата

Областният управител на Софийска област Илиян Тодоров, върна решението №978 на Общински съвет – Самоков, с което училището в Ковачевци се обявява за частна общинска собственост. Мотивите не са известни, училището от години не функционира.

„Подала съм докладна на кмета на Самоков и имам надежда нещо да се направи със сградата. Тя застрашава децата, които играят в сградата или в двора. Сградата вече не може да се поддържа, училище няма, няма и детска градина. Това е една опасна, рушаща се сграда. Дано се вземе правилно решение, за да не се стигне до инциденти“ – сподели пред в.“Вяра“ кметицата Йорданка Бекярска.

Хората в селото са притеснени, защото в сградата влизат децата им и има риск за техния живот. „Училището никога няма да се възстанови. В Ковачевци вече преобладава ромският етнос. Всяка събота вечер се правят сватби и се обаждаме на полицията. Положението не е търпимо. Сватбите са правят в двора на училището и е кошмар. Надявахме се да се продаде, ако някой иска да направи нещо там или да се събори“ – коментираха за в.“Вяра“ жителите на село Ковачевци.

Защо областният управител е върнал решението на съветниците от Самоков – ще стане ясно след сесията им този четвъртък.

Марияна Вучова