Saturday, May 18, 2024
HomeРегионСамоковСамоковските педагози Камелия Асенова и Христоско Чамов на национална конференция: Заедно трябва...

Самоковските педагози Камелия Асенова и Христоско Чамов на национална конференция: Заедно трябва да се справим с агресията в образованието

 

Директорът на НУ „Станислав Доспевски” Камелия Асенова и зам.-директорът на ОУ „Неофит Рилски” Христоско Чамов от Самоков участваха в национална конференция на тема „Партньорство училище – родители“. Откри я министърът на образованието и науката Красимир Вълчев с думите: „Доверието е в основата на съвременното образование, доверието между родител и учител, между семейството и училището. Посланието ни към родителите е „Да вярваме на учителите“. В националната конференция участваха и заместник-министрите на образованието и науката Таня Михайлова и Деница Сачева, Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, и др. Ето какво сподели пред „Вяра“ Камелия Асенова веднага след срещата: „Г-н Вълчев отправи послание към родителите да вярват на учителите, а педагозите да не пестят усилия да привлекат родителите и да ги включат активно в живота на училището. Най-големият проблем според Вълчев е липсата на позитивизъм в диалога, а за да има положителен разговор, трябва да има доверие. Министърът подчерта, че трябва да се подхожда професионално и с позитивизъм и от двете страни, за да се осъществи нужният диалог и да се постигнат набелязаните резултати”, каза Асенова. Тя добави, че според Янка Такева причината за загубата на доверие е в различните виждания за образованието, в различното социално-икономическо положение и в това, че „не успяхме да бъдем голямото приемно семейство, т.е. не можахме да преборим природните закони и да заменим родителите” – добави още Асенова.

„Имайте доверие на българския учител”, призова Я. Такева. Камелия Асенова също апелира: „Заедно трябва да се справим с агресията. Заедно трябва да направим така, че да си говорим повече. Да докажем, че образователните институции са отворени за взаимодействие”.

В рамките на форума бяха представени добрите практики за взаимодействие между училище, родители и ученици, така че да се постигне максимално партньорство за създаване на по-добра образователна среда. Министерството на образованието и науката вече е предприело мерки в тази посока. Всички училища трябва да разработят политики за активно участие на родителите в дейности, които да ги ангажират постоянно с живота на училището. На форума бе посочено, че ключов момент е привличането на родителите като партньор в процесите на превенция и справянето с агресията и училищния тормоз. От следващата година във всяко училище с над 400 ученици ще има възможност да бъдат назначени психолози.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular