Самоковският юнак Иван Стаменов стана държавен шампион по бокс в Русе

Стаменов с част от колекцията си от трофеи

Асът на клуб “Самоков” Иван Стаменов се окичи със златен медал на държавното лично първенство по бокс за младежи в Русе. На финала в кат. до 81 кг здравенякът принуди европейския шампион за юноши Даниел Любенов (“Локомотив” – Сф) да се откаже в третия рунд. Преди това Стаменов, на когото специалистите предричат бляскава кариера, отнесе убедително и представителите на Горна Оряховица и Луковит.

В шампионата край Дунава участваха още двама състезатели от рилския град – Божидар Йорданов (56 кг) и Васил Млекарски (75 кг). За съжаление обаче и двамата отпаднаха още при първото си излизане на ринга.

“Иван се доказа като голям боксьор. Действаше премерено между въжетата и избягваше с ловкост тежките удари на съперниците си. Това му помогна да стигне до първото място и златното отличие. Горд съм с него”, похвали героя наставникът му Веселин Райчев.

Следващата спортна проява – първи кръг за купа “България”, ще се състои в Горна Оряховица през юни, когато Стаменов вече ще е завършил обучението си в ПТГ “Никола Вапцаров” в Самоков. Наесен спортистът смята да продължи образованието си в НСА “Васил Левски” в столицата.