Самоковци на празника на града: Искахме да питаме кмета Вл. Георгиев и президента Радев как се живее с 200 лв. пенсия, но охраната не даде и пиле да прехвръкне до тях

 

Колко струва тази година празникът на Самоков с всичките му мероприятия – симпозиум, заря, концерт, питаха жители на града

Калоян Кирилов: Не виждате ли, че младите и кадърни хора не остават в Самоков!?

Не сме доволни от пенсиите. Управниците самите го казват, една пенсия трябва да е минимум 600 лв., моята е 280, сподели Олга Велчева.

Живеем с 200 лв. пенсия, а кметът Владимир Георгиев колко плати за зарята, концертите и празненствата в Самоков, попитаха пенсионери при посещението на президента Румен Радев в града.

„Ако президентът Радев беше минал покрай нас, бихме му казали много неща. Но нека младите вече да говорят“, примирено каза пред в. “Вяра“ самоковецът Симеон Попов. „Пенсията ми е 200 лв., нека за пенсиите да не говорим днес на празника, но за нищо не ми стигат. Пожелавам здраве на всички“, сподели Евтимка Георгиева. „На Румен Радев мога да му кажа много неща, но от него какво зависи? Виж, на Корнелия Нинова нищо не искам да кажа. На кмета и на Силвия Стойчева пожелавам здраве“, сподели Мартина Кленова. „Не виждате ли, че младите и кадърни хора не остават в Самоков?“, попита пред в. “Вяра“ Калоян Кирилов. „Не сме доволни от пенсиите. Те самите го казват, една песния трябва да е минимум 600 лв. Моята пенсия е 280“, сподели Олга Велчева.

„България има възможност да стане по-красива. Нека да има повече работа за младите хора, така ще ги задържим. Аз, понеже съм от по-старото поколение, Самоков беше прекрасен град, с добра текстилна промишленост, дървообработване, имахме заводи, фабрики и всичко работеше. В Самоков нямаше безработица. Ако сега успеем да възстановим поне известна част от предприятията с друг профил в производството, ще бъде прекрасно. Най-вече в Самоков трябва да се продължи традицията на ски спорта, да се подобрят условията на нашия красив Боровец и да стане още по-красив. Аз съм пенсионер, работил съм дълги години в радиозавода „Самел“ от общ работник до началник“, сподели Боян Николов.

Иначе гости на празника бяха президентът Румен Радев, патриарх Неофит, председателят на БСП Корнелия Нинова, депутати, общински съветници… Стотици жители на града присъстваха на тържествения водосвет, който Негово светейшество Патриарх Неофит отслужи на площад “Захари Зограф”. Много от тях искаха да зададат своите въпроси към дошлите от София политици, но така и не можаха да стигнат до тях заради многобройната охрана. Деца, спечелили медали на олимпиади и изявили своите таланти, бяха отличени с почетни грамоти и стипендии.

Духова музика даде начало на празненството. Под звуците на българския химн на площада беше издигнат българският флаг, а в словото си към събралите се хора президентът Румен Радев посочи природните богатства в района като предпоставка за икономическото развитие на града. Полицията в града бе с целия си състав на постовете, а същевременно десетки охранители от НСО доведоха президента Румен Радев на сцената на площада в града. Редом до него се наредиха в парадна редица кметът на Самоков Владимир Георгиев, председателят на ОбС и председател на БСП – Самоков, Силвия Стойчева, депутатът от БСП Радослав Стойчев, Явор Нотев – заместник-председател на Народното събрание, Корнелия Нинова – председател на БСП за България, Лало Кирилов – депутат от БСП, заместник-министърът на културата Румен Димитров, както и Владислав Иванов от Посолството на Русия.

Президентът Румен Радев заяви, че с удоволствие е приел поканата да дойде в Самоков и нарече града люлка на Българското възраждане. Президентът призова за опазване на българската духовност и апелира природата да се пази.

По случай празника самоковци получиха поздравителен адрес от министър-председателя Бойко Борисов, от Николина Ангелкова – министър на туризма, Валентин Милушев – народен представител, и др. По време на официалната част бяха връчени удостоверения за общински стипендии за учебната 2017– 2018 г. Отличиниците в различни области ги получиха лично от кмета Владимир Георгиев и председателя на Общински съвет Силвия Стойчева. Някои от стипендиантите не се появиха на сцената, тъй като не са в Самоков. Стойчева призова образованите млади хора да се върнат в Самоков. Общинска стипендия „Константин Фотинов“ в областта на хуманитарните науки получават Зорница Йорданова Вълчева – студентка в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „История“, Калина Митрева – ученичка в Профилирана гимназия „Константин Фотинов“, с отлични резултати на областна олимпида по немски език, участва в театралната група към училището, има множество награди. Стипендия „Академик Любомир Чакалов“ в областта на природо-математическите науки получават Георги Димитров – ученик в Софийската математическа гимназия, носител на златни медали от национални състезания и миждународни конкурси, Йоана Кичева – ученичка в Софийската математическа гимназия, носител и на награда от конкурс в Москва и от много национални надпревари; Ана – Мария Лазарова – студентка в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност „Икономика и финанси“.  Стипендия в областтта на изкуствата на името на Наум Хаджимладенов получава Иван Николаев Шуманов – художник с многобройни участия в конкурси и пленери в България и в чужбина.

Кметът връчи удостоверение за стипендия в областта на музиката на името на Васил Стоин на Мартина Дибекова от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“. В областта на спорта стипендия получи Антон Томов – ученик в Спортно училище „Никола Велчев“, профил „Алпийски ски”; за миналата година има спечелени шест златни медала, носител е на купа „Надежди 2017“. Стипендия получи и Георги Раев от Спортното училище, профил „Борба“, както и Мартина Иванова от Спортно училище „Никола Велчев“, профил „Алпийски ски”, Георги Морунов от Спортно училище „Никола Велчев“ – алпийски ски.

Награда получи и най-малкият отличник по математика – Кристиан Барански, който, както писа в. “Вяра“, е ученик в първи клас в НУ „Станислав Доспевски“. Чаровният Кристиан спечели сребърен медал от състезание в Несебър в конкуренция с математици от 17 държави. Само една точка не му достигна за златния медал. За представянето си получи от общината парична премия от 500 лв.