Saturday, May 18, 2024
HomeРегионПерникСъветниците почетоха с минута мълчание загиналите перничани, приеха нова обществена поръчка за...

Съветниците почетоха с минута мълчание загиналите перничани, приеха нова обществена поръчка за градския транспорт, кметът Церовска: Управляващите се менят – превозът си остава

С едноминутно мълчание в памет на загиналите край село Микре започна извънредното заседание на пернишкия Общински съвет вчера. Колкото и невероятно да звучи, председателят на групата съветници от БСП и коалиция благодари на кмета на община Перник Вяра Церовска за прекратената обществена поръчка за превоз на пътници и внасянето на докладната за разглеждане и одобрение в местния законодателен орган и заяви в прав текст, че документът ще получи подкрепата на левите. За пръв път от години насам без каквито и да било коментари, без дебат, без разправии от страна на опозицията единствената точка бе приета с абсолютно мнозинство.

Гласуването на докладната на вчерашната сесия

Така минипарламентът прие да бъде открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Обществен превоз на пътници по автобусни линии по утвърдените общинска, областна и републиканска транспортна схема по утвърдени позиции”. Съветниците приеха допълнението на две от постоянните комисии към ОбС в състава на комисията по ЗОП броят на представителите на общинската администрация и Общинския съвет да бъде равен. Прието бе и предложението за обединяването на няколко линии и създаването на три нови обособени позиции.

Първата обединява градска основна автобусна линия 1 от Профилакториума до кв. «Калкас» и градска основна автобусна линия №4 – кв. «Калкас» – Гробищен парк.

Втората обособена позиция е свързана с обединяването на градската основна автобусна линия №2 от Профилакториума до централния гробищен парк и линия №16 – Перник – Бучински път.

Третата нова обособена позиция е свързана с обединяването на линия №21 – Перник – Кладница и линия №26 – Перник – Мали Дрен.

В заседателната зала „Панорама” вчера представители на превозваческите фирми, които заплашваха със серия протестни действия, нямаше.

«Мисля, че първата крачка назад я направих аз с това обществената поръчка да мине през Общинския съвет. Това решение не е решение само за един мандат, нито за един кмет. Това е решение за гражданите на Перник. Управляващите се менят, превозът си остава и хората имат нужда да бъдат спокойни и сигурни, колкото се може повече в това как да пътуват те самите, техните родители и децата на Перник. Той трябва да бъде екологично чист, да бъде навременен, да бъде възможно по-добър. Това съм убедена, че ще бъде и спокойствие за превозвачите, защото ще им даде и време, и възможност да се приготвят да бъдат полезни на гражданите на Перник в близкия период“, това сподели кметът Вяра Церовска.

По думите на градоначалника обществената поръчка ще бъде направена с участието на общински съветници, представители на сдружението на превозвачите на национално ниво, за да не възникват съмнения, защото всичко трябва да бъде прозрачно и трябва да донесе спокойствие за превозвачите.

RELATED ARTICLES

Most Popular