Фекалии плуват в боровата гора над самоковското с. Говедарци, местните: От новопостроения хотел „Св. Георги“ ли са?

Експертите провериха на място какво е положението, вляво - кметът на с. Говедарци Георги Шуманов

След сигнал на „Вяра” четворна проверка на РИОСВ – София, Басейнова дирекция „Дунавски район”, ВиК – София и община Самоков бе на място

Собственикът на хотела Г. Крушарски: Работим по всички правила, имаме септични ями, от дренажната тръба изтича само подпочвена вода, на Говедарци цялата канализация е заустена в р. Искър, но проблеми няма

 

Четворна проверка от експерти на РИОСВ – София, Басейнова дирекция „Дунавски район”, ВиК – София и община Самоков търси източника на фекални води, вмирисващи местността Мокра ливада край самоковското село Говедарци.

Част от проверяващите

Сигналът за замърсяването подаде вестник „Вяра”, след като читатели алармираха за проблема в китната местност, намираща се по пътя за Мальовица.

Собственикът на хотела Г. Крушарски

Мястото е предпочитана за разходка дестинация от много туристи и местни жители. Вместо красивата природа обаче вниманието на хората за пореден път привлече миризмата, която се носи на мястото, което разгневи любителите на природата в туристическото село. Проблемът години наред стои нерешен и хората са притеснени, че и това лято вместо вековната борова гора да привлича туристи ще е отблъскваща, потънала в мръсотия и смрад. Всички се питат има ли шанс преди началото на летния сезон да бъде намерен изход и блатото да престане да бъде една от язвите на Говедарци. Туристите се чудят има ли нещо общо със замърсяването мръсната канализация на новопостроения хотел „Свети Георги“.

Туристи и жители на Говедраци ни изпратиха снимки, които показват мащаба на бедствието, обхванало обширна площ в боровата гора покрай главния пътя за Мальовица. Те пожелаха да запазим анонимността им. Екип на „Вяра” беше на място и установи, че действително в местността тече замърсена вода, от която се носи зловоние.

Екип на „Вяра” установи, че на място около реката се носи зловоние

„Наблизо има екопътеки, ски писта, подходяща за деца. Самият хотел е извън Говедарци, сред борова гора е и в близост до река Искър. Фекалиите, извиращи около Мокра ливада, са основен източник на сероводород в атмосферата. Какви са количествата от токсичния газ, е трудно да се каже без измерване. Смрадта в зимен сезон е неописуема, а да не описваме през лятото. Този проблем не е от вчера, а отпреди 7-8 години. Никой не взима никакви мерки.

Защо се унищожава боровата гора? Защо институциите, като РИОСВ, РИОКОЗ и службите в община Самоков по екология не реагират?“ – питат още туристи. Опасенията са също, че ще тръгнат болести и зарази.

През летния сезон жителите на Говедарци непрекъснато минават в този район, дори берат гъби, това е предпочитано място за разходка и от туристи“ – споделиха наши читатели.

Един местен жител се е заел с проблема като лична кауза, тъй като е един от най-големите ценители на природата в региона и макар че е на години, често поддържа физическа форма с разходки край местността. В течение на времето обаче е загубил надежда, че някоя отговорна институция ще обърне внимание и ще се заеме сериозно с решаването на проблема.

Докато нашият екип беше на мястото, миризмата в региона беше непоносима и предизвикваше възмутените реплики на минувачите, излезли на разходка.
„Елате да видите, този теч на фекалии съществува и сега. Предлагам да се намеси Министерството на околната среда и водите и с негова помощ да се реши окончателно въпросът за живота на естествената огърлица на гората”, настояват жителите на туристическото село.

Проверяващите инспектираха септичните ями на хотела

Хората от Говедарци твърдят, че селският кмет бил добре запозната с проблема, но не е предприел мерки за решаването му.
Потърсихме за коментар управителя на хотел „Свети Георги“, Георги Крушарски, който заедно със съпругата си Веселка Крушарска върти обекта.

„Работим по всички правила. Хотелът работи от 9 години. В момента е празен, нямаме гости, няма потребление на вода. Отидете да видите въпросната тръба. И в момента изтича чиста вода, но тя е от дренажите. Имаме три септични ями, едната с месеци не може да се напълни, а ако се напълни, фекалите отиват във втората и т.н. Няма проблем РИOСВ да дойде на място и да направи проверка, да вземе проби. Ще ви предоставя фактури с платени сметки на фирмата, която обслужва почистването на септичните ями. Периодично се изгребват мръсните води. Реката, която е в близост, има дамари, когато се препълни, излиза и водата влиза в мазето на хотела ни. Поставил съм там помпа, която да я изпомпва. Около хотела също има дренажна тръба, от тази тръба обаче изтича чиста вода. Вероятно подалите сигнала смятат, че от тази тръба изтичат фекалии, но това не отговаря на истината. Освен всичко самата местност си е блатна. На Говедарци цялата канализация е заустена в река Искър, но проблеми няма. Какъв човек трябва да си, за да си изкараш тръба и фекалиите да отиват в гората? Ние от дълги години със съпругата ми сме в този бизнес и никога дори и не сме си помислили да допуснем такива нередности. Клиентите ни са много доволни“, споделиха сем. Крушарски.

За вестник „Вяра” представителят на РИОСВ Танко Танков заяви: „Установихме изтичане на води от тръба, положена северно от хотела. По данни на представителя на хотел „Свети Георги“ тръбата е за дренажни води. Видимо водите от тръбата са бистри и не се усеща мирис, няма и оцветяване. Отпадъчните води от хотела се събират в бетонова яма, която се намира под футболно игрище, разположено в източната част на имота. При проверката ямата бе затрупана, нямаше възможност да се откопае и да се направи оглед отвътре. Бяха издадени предписания на управителя на хотела в срок да бъдат представени пред РИОСВ договор със специализирана фирма за периодично прочистване на изгребната яма, както и фактури за извършената дейност. Също така копие от чертежа на изгребната яма по част ВиК. В срок до 26 март да се откопае изгребната яма и да се отвори капакът с цел извършване на проверка по последващ контрол, като се уведоми РИОСВ в срок до 19.04.2018г.

Като представител на община Самоков дойде кметът на село Говедарци Георги Шуманов, на място беше и водният шеф Венцислав Тодоров.