Tuesday, May 21, 2024
HomeНовиниБългарияСлед срещата при Борисов вземат мерки срещу войната на пътя

След срещата при Борисов вземат мерки срещу войната на пътя

Водачите, извършили тежко тежко пътно нарушение, ще се извеждат от пътя и ще се наказват в най-близкото районно управление

Заради зачестилите пътнотранспортни произшествия премиерът Бойко Борисов свика среща, на която му бяха докладвани мерки и предложения за намаляването им.

Ще се въведат видеорегистратори в автобусите и превозните средства, извършващи обществен транспорт. Така ще бъде заснемана цялата пътна обстановка. Това ще помогне на МВР в разследванията на катастрофи и ще представлява “черна кутия” за пътната обстановка, каза транспортният министър Ивайло Московски след извънредната среща при премиера. На нея са присъствали още ръководството на МВР и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Друга мярка, която правителството ще вземе, е да се задължат всички, които осъществяват обществен транспорт, да сложат колани по седалките си и пътниците ще трябва да ги ползват.

Ще се въведат и изисквания превозните средства да отговарят на определен евростандарт за технически характеристики, посочи Московски и допълни, че все още не е ясно какъв ще бъде той.

Транспортният министър заяви, че ще се направи преглед на цялата система за подготовка на водачите, като в момента се обсъждало какви мерки да се вземат, за да има по-добра подготовка на лицата, получаващи шофьорска книжка.

Също така е обсъдена възможността за законодателна промяна за регистрационен режим на автосервизи и морги, за да се гарантира техническо качество, допълни Московски. По думите му, каквито и действия да извършват държавните институции, докато хората не разберат, че като се качват в колата, носят отговорност, докато манталитетът не започне да диктува по-безопасно шофиране, нищо няма да се постигне. Той каза също, че се очаква обявените мерки да се осъществят до месеци.

Регионалният министър Николай Нанков посочи, че пътят София – Варна в участъка при село Микре е основно ремонтиран преди две години и е един от най-добрите пътища в страната.

Нанков каза още, че около Ябланица в един участък ще бъде сложена шумяща маркировка. Той допълни, че ТОЛ системата ще помогне за контрола на лекотоварния и тежкотоварния трафик.

Вътрешният министър Валентин Радев коментира, че взетите досега мерки за законодателни промени и по-високи санкции на нарушителите ще покажат резултати в края на годината. Той обясни, че МВР ще направи предписания за опасни участъци по пътищата.

Радев апелира всеки да бъде отговорен на пътя и да се спазват правилата за движение и каза, че допълнителните мерки са за увеличаване на натиска върху нарушителите на пътя.

Главният комисар на МВР Младен Маринов заяви, че е разпоредил при тежко нарушение на закона за движение на водачите да се налагат глоби в най-близкото районно управление на МВР. “Ако искате да стигнете навреме не нарушавайте правилника”, допълни той.

“Мислим всякакви варианти, но сигурността е и в ръцете на водачите. Участъкът е нов, асфалтът е нов, пътната маркировка е ясно видима, знаците са обозначени. Вижда се, че е населено място и трябва да се кара внимателно. За съжаление, когато се направи един път по-добре, това увеличава възможността за по-висока скорост и се стига до увеличаване на пътнотранспортните произшествия”, каза още Маринов. По думите му причините за тежката катастрофа между автобуса и камиона от петък все още се изясняват.

“Чакаме експертизи, за да се установи дали водачът е получил някаква криза или е вследствие на предприета неправилна маневра. Искаме да имаме факти, за да стъпим на тях и да направим анализ”, поясни Младен Маринов.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular