Софиянци возят 1731 т боклук от 7 села в Гоцеделчевско за 477 500 лв. на година, кметът Москов ги задължи да си чистят камионите

Владимир Москов

 

 

Софийската „Астон сервиз ООД” на Георги Харачерев ще се грижи за чистотата на седем села в община Гоце Делчев срещу  477 500,40 лв. с ДДС за година. Фирмата спечи обществената поръчка, обявена от общината, и вече има подписан договор, с който се ангажира да извозва битовите отпадъци в селата Борово, Баничан, Господинци, Буково, Лъжница, Корница и Брезница. Според разчетите на община Гоце Делчев за една година от седемте села трябва да се натрупа и извози общо 1731 тона отпадък.

Освен това фирмата трябва да закупи 2242 еднофамилни кофи за боклук от 120 л. Харчът ще излезе общо 115 687,20 лв. с ДДС, което прави по 43 лв. без ДДС за всеки съд. Предвижда се още и закупуването на чували, с които ще се събират отпадъците на общо 433.

Според изискванията в обществената поръчка до участие в надпреварата са допуснати само фирми, които разполагат с два сметосъбиращи автомобили с вариопреса или с ротопреса,  сметосъбиращ автомобил с вместимост минимум 16 куб. м за обслужване на съдове за отпадъци 120 л. с вариопреса или роторпреса и възможност за теглене на отпадъка. Всички сметосъбиращи автомобили трябва да са с европейски екологичен стандарт ЕВРО 4 или еквивалент, да бъдат снабдени с GPS система позволяваща онлайн наблюдение.

По регламент екипът на кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов е заложил като условия всяко транспортно средство да е оборудвано най-малко с по една метла и лопата за почистване на отпадъците, които може да се разпилеят при почистване, събиране и извозване. Освен това фирмата е длъжна да поддържа всички транспортни средства чисти като се измиват най-малко веднъж седмично.