Въздържаме се да обявим руски дипломати за персона нон-грата, засега

Бойко Борисов ще трябва да вземе тежко решение.

Докато няма доказателства за извършено престъпление, България в тази ситуация трябва да има балансирана позиция, смята вицепремиерът Симеонов

 

„Позицията на премиера Бойко Борисов по случая “Скрипал“ е изключително балансирана, подкрепям една такава позиция.“ Това каза пред журналисти военният министър Красимир Каракачанов по повод българската позиция за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания.

След като Борисов заяви, че са нужни повече доказателства за вината на Русия, до този момент България не е взела решение да експулсира руски дипломати, за разлика от близо 30 държави в света. Привикан за консултации обаче беше посланикът ни в Москва Бойко Коцев. Днес ще се проведе Съвет по сигурност към Министерския съвет, на който ще бъде обсъден казусът.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов още в сряда не отхвърли възможността все пак да бъде изгонен руски дипломат, като заяви, че България трябва да подкрепя партньорите си от ЕС и НАТО и решението ще е тежко.

Вчера Каракачанов коментира пред журналисти: “Към момента позицията на България е да се въздържи от обявяването на дипломати за персона нон грата. При постъпване на друга информация, която може да промени аргументацията на правителството, ще бъдете информирани своевременно”.

Запитан трябва ли България да отзове дипломатите си в Русия, Красимир Каракачанов коментира пред журналисти:

„Това не е позиция, която трябва да се изразява един или друг като политик. Тя трябва да се вземе от Съвета по сигурността, на която да се докладва ситуацията. На миналото заседание мнението ми, което беше изразено от зам.-министър Запрянов, е, че България на този етап, към началото на седмицата, няма основание да предприема подобни действия. Оттук нататък ще видим дали има нова информация, на базата на която може да се вземе едно или друго решение“.

На въпрос има ли основание за промяна на позицията ни, министърът отговори: „Не съм видял нови данни. Утре на Съвета на сигурността може би ще има изнесени такива“.

„Знаете, че нашите колеги в ЕС имат две позиции – едните се придържат към призивите, които бяха получени от Лондон, другите се въздържат”, каза Каракачанов, попитан дали солидарността към Лондон да е с действие, както каза Цветан Цветанов, или с въздържание, както призова Волен Сидеров.

В отговор на въпрос може ли ситуацията с руските дипломати да разклати коалицията пък, Каракачанов каза:

„Това, че два дни не съм бил в България, не означава, че коалицията се клати по някакъв начин. Всичко си е наред. На заседанията на коалиционния съвет никога не е имало остър тон. Мисля, че и утре няма да има такъв, ако има заседание. Не съм информиран, че ще има заседание на коалиционния съвет“.

Другият вицепремиер – Валери Симеонов, пък каза:

“Моето мнение изцяло съвпада с мнението на г-н Сидеров. Действително България в тази ситуация трябва да има балансирана позиция. Действително трябва, преди да има решение на Министерския съвет, то да бъде съгласувано в политическия, коалиционен съвет. Позицията на НФСБ е, че докато няма доказателства за извършено престъпление, не е редно да се заема позиция. Спомняме си от близкото минало някои доста по-сериозни, глобални проблеми, които се породиха от окупацията на Крим и Донбас – не бяха предмет на такава реакция от Запада. Естествено, ако бъде доказано престъпление и някаква свързаност с Русия, позицията ни ще бъде категорична – експулсиране и всякакви други дипломатически мерки. И в това отношение ние от НФСБ нямаме никакви колебания”.

Съветът по сигурността към Министерския съвет ще проведе заседание днес, 30 март, от 9 часа, съобщиха от пресцентъра на МС. На заседанието ще бъде обсъден случаят „Скрипал“ и ще бъде изслушан посланикът на страната ни в Руската федерация Бойко Коцев.

Съветът по сигурността се ръководи от министър-председателя, а в състава му са включени членове на правителството, ръководителите на специалните служби и представител на президента на Република България.

Британският посланик Ема Хопкинс каза, че имат сериозни съдебномедицински доказателства, правени в независими лаборатории, че Сергей Скрипал е отровен от Кремъл.

Според руския посланик Макаров вината на Русия не е доказана.

И подчерта: “Уверен съм, че рано или късно правдата ще възтържествува и всичко ще си дойде на мястото. Русия винаги е била, а и ще бъде надежден партньор и на България, и на ЕС”.

Президентът Румен Радев също зае позиция за дипломатическите ходове на правителството по случая “Скрипал”. “Солидарността е важен принцип, но тя не трябва да бъде сляпа. За такъв сериозен случай са необходими доказателства. Солидарността не трябва да бъде и едностранна”, каза президентът.