Стотици се веселиха на празника на пернишкия кв. „Мошино”, кметът д-р Церовска: Работим постоянно за по-добра инфраструктура

 

С тържествена литургия започна празникът на пернишкия кв. „Мошино“. По традиция в местния храм „Св. пророк Илия“ беше отслужена празнична света литургия за здраве и благополучие на всички жители и гости на град Перник и кметство „Изток“.

Още в сутрешните часове църквата се изпълни с десетки християни, граждани и гости на населеното място. Сред първите, запалили свещичка в хубавия храм, беше кметът на „Изток“ инж. Емил Костадинов. На празничното веселие присъстваха кметът на община Перник Вяра Церовска и нейният екип. „За мен е чест и радост да бъда тук сред вас на този хубав празник, който мошинци честват цели 178 години. Това е един от най-хубавите и млади квартали в Перник и заслужава много внимание. Ние работим постоянно, за да има по-добра инфраструктура, за да има детски и спортни площадки, кътове за отдих за малки и големи. Щастлива съм, когато виждам новите санирани блокове в квартал „Изток“, сподели кметът Вяра Церовска. Празничната програма продължи с изпълнения на славея на народната музика Валерия Момчилова и поп-фолкпевицата Яница.

Празникът в „Мошино” датира от далечната 1839 год., когато местните жители се събират за първи на вечерна молитва в новопостроената черква на с. Мошино. Мястото, върху което се намира днешният храм, е било овощна градина на Лазар Иванов, който я преотстъпва, за да може неговите съселяни да имат своя черква.