Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионБобов долТечове съсипаха тавана и стените на черквата в Бабино, влагата уврежда стенописи на...

Течове съсипаха тавана и стените на черквата в Бабино, влагата уврежда стенописи на над 130 г.

Кметът Мариана Иванова: Това е единственият храм в селото, длъжни сме да го спасим

 

Черквата в бобовдолското село Бабино има нужда от вътрешен ремонт. Таванът и стените на храма “Св. 40 мъченици” са съсипани от течове.

Течове са съсипали тавана и стените на черквата

На места са разрушени до такава степен, че от мазилката не е останало нищо. Влагата уврежда и стенописите на църквата, изградена преди повече от 130 години. Част от столовете от двете страни на храма са изпотрошени.

Олтарът на църквата

„Миналата година беше сменен покривът, но течовете са унищожили части от тавана и стените, мазилката на много места е паднала. Не се ли направи вътрешен ремонт, стенописите ще се съсипят”, каза кметът на Бабино Мариана Иванова.

Част от столовете в черквата са изпотрошени и неизползваеми

Апелът на местните е към по-заможните и вярващи християни да помогнат на храма. „Апелираме към хората, които имат възможности и желание, да помогнат. Засега не знаем колко ще струва ремонтът. Предстои да се направи остойностяване и тогава ще предприемем следващите стъпки, ще се търсят майстори и т.н. Това е единствената черква в селото и трябва да я спасим”, допълни кметицата.

Иконата на св. Мина

Въпреки всичко напоследък около черквата има подобрения, отчитат в Бабино. Миналата година освен че бил ремонтиран покривът, бил почистен дворът, буренясвал преди това с години. В момента местни хора, които държат да не се афишират, зидат тухлена камбанария. Строят я на мястото на старата, скована преди повече от половин век от дървен материал, вече разпадаща се.

Храмът „Св. 40 мъченици” е построен през 1882 г. В черквата има интересна икона на свети Мина, за която сме чували, че е рядко срещана, твърдят бабинци. В селото, където живеят близо 220 души, се надяват да намерят пари и до 3-4 месеца храмът да е обновен.

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular