Friday, May 17, 2024
HomeНовиниБългарияТри жертви на наводненията в Бургаско, един човек е в неизвестност, проливните...

Три жертви на наводненията в Бургаско, един човек е в неизвестност, проливните дъждове доведоха до бедствено положение

 

Проливният дъжд предизвика наводнения в област Бургас, които взеха три жертви. Един човек се издирва. Загиналите са от селата Черни връх, Полски извор и Ливада. Всички са трудноподвижни хора, които не са успели да реагират, а достъпът до тях е бил невъзможен заради обилните наводнения, заяви областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков.

Изчезнал е жител на село Черни връх.

Бедствено остава положението в община Камено, а частично бедствие е обявено в Бургас. Наводнени са села в областта, както и бургаските квартали “Меден рудник”, “Горно Езерово” и “Долно Езерово”.

Седем малки язовира в областта са със скъсани стени. Четири са в община Бургас, един в Айтос и два в община Карнобат. Водоемите са с обем под 50 000 куб. метра и не са били в списъка с опасни язовири, тъй като не могат да създадат голяма приливна вълна, обясни областният управител Чолаков.

Няма опасност от преливане на двата големи язовира “Ясна поляна” и “Ново Паничарево”.

Заради дъждовете е преляла река Велека в община Царево, но хората от засегнатите села са евакуирани навреме.

Кал се е свлякла на магистрала “Тракия” и затруднява движението. Остава ограничено движението по пътя Бургас – Средец, в участъка на село Черни връх, преди село Константиново. Там асфалтът е отнесен, по пътя има и паднали дървета. Затворени за движение са пътищата Братово – Полски извор, квартал “Долно Езерово”- Братово.

Под вода е и манастирът “Св. Богородица”, съобщи Нова телевизия.

По последна информация пет селища са без ток – това са селата Полски извор, Черни връх, Тръстиково, Резово и Синеморец.

В най-засегнатите райони са изпратени полицаи, които да дежурят и да пазят имуществото на хората.

Екипи на дирекциите “Социално подпомагане” в Бургаска област са в готовност да окажат подкрепа на пострадалите. След като се осигури достъп до засегнатите населени места и се направи оценка на щетите, социалните работници ще съдействат на пострадалите да подадат заявления за получаване на еднократната помощ от 325 лв.

Няколко часа след бедствието премиерът Бойко Борисов разпореди на няколко министри да посетят засегнатите райони и да се “запознаят със ситуацията”. На обиколката са изпратени министрите на вътрешните работи Валентин Радев, на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и на околната среда и водите Нено Димов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Според разпореждането на премиера те трябва да предложат и допълнителни мерки за овладяване на последиците от бедствието. Малко преди съобщението за заповедта на премиера лидерът на опозиционната БСП Корнелия Нинова обяви, че тримата депутати на левицата от района са отпътували към Бургас и обяви, че последствията от бедствието се дължат на бездействието на правителството на Борисов.

RELATED ARTICLES

Most Popular