Трима сътрудници на Тръмп бяха обвинени по руското разследване

 

Шефът на кампанията му Пол Манафорт ще отговаря за заговор срещу САЩ, пране на пари и фалшиви твърдения

Трима сътрудници на американския президент Доналд Тръмп бяха обвинени в понеделник в рамките на разследването за предполагаема руска намеса в президентската кампания миналата година.

Това са бившият ръководител на предизборната кампания на Тръмп – Пол Манафорт, неговият сътрудник Рик Гейтс и съветникът по външна политика Джордж Пападопулос.

Първите обвинени бяха Манафорт и Рик Гейтс, които сами се предадоха на федералните власти тази сутрин.

Няколко часа по-късно стана ясно, че бившият съветник по външната политика на кампанията Джордж Пападопулос е признал, че се е опитал да скрие контактите с професор, свързан с Москва, който “имал идея” за другия кандидат Хилари Клинтън.

“Чрез фалшивите си изявления и криене на информация обвиняемият затрудни текущото разследване на ФБР за съществуването на връзки или координация между отделни лица, свързани с кампанията, и усилията на руското правителство да се намеси в президентските избори през 2016 г.”, съобщиха прокурорите.

Разследването се ръководи от специалния прокурор на министерството на правосъдието Робърт Мълър – бивш шеф на ФБР.

 

Какви точно са обвиненията срещу Манафорт?

 

Обвиненията срещу Манафорт включват 12 пункта, сред които заговор за пране на пари, фалшиви твърдения и многобройни случаи на укриване на транзакции по банкови сметки в чужбина.

Според обвиненията двамата са прехвърляли пари чрез тайни банкови сметки в Кипър, Сейнт Винсент и Гренадини, Сейшелските острови. Така през офшорни сметки са изтекли общо над 75 млн. долара.

68-годишният Манафорт е обвинен в изпиране на над 18 млн. долара, които той използвал за придобиване на собственост, стоки и услуги в САЩ. Той скрил този доход от министерствата на финансите и правосъдието. Гейтс превел над 3 млн. долара от офшорни сметки към други, които били под негов контрол, се посочва в обвинителния акт, разпространен в понеделник от офиса на специалния прокурор Мълър.

Манафорт бе уволнен като шеф на кампанията на кандидата за президент Доналд Тръмп през август м.г., след като в медиите се появиха твърдения, че е организирал тайна лобистка операция в защита на проруски интереси в Украйна.

Той отдавна е обект на разследване на ФБР за неговите бизнес операции в Украйна и за работата си в полза на Партията на регионите на бившия проруски президент на Украйна Виктор Янукович. Това разследване бе включено в по-широкото разследване на Мълър. АП съобщи по-рано, че още преди 10 г. Манафорт е действал от името на проруски милиардер с цел да прокарва интересите на руския президент Владимир Путин.

Миналото лято Тръмп уволни Манафорт след само два месеца начело на неговата предизборна кампания след серията от негативни медийни публикации за работата на Манафорт като консултант на чуждестранни организации, опасявайки се, че това ще навреди на президентската му кампания.

Самият Манафорт отрече да е вършил нещо нередно, свързано с работата му за украинците, и заяви чрез свой говорител, че тя била “напълно прозрачна и законна”. АП добавя, че той едва неотдавна, със задна дата, се е регистрирал в министерството на правосъдието като чуждестранен агент за част от действията си в Украйна. Това, според агенцията, е мълчаливо признание, че той е действал в нарушение на федералните закони за прозрачност.

Гейтс е дългогодишен бизнес партньор на Манафорт, който има връзки с много руски и украински олигарси. Той е бил и заместник на Манафорт по време на краткото му назначение като шеф на кампанията на Тръмп.

Президентът Тръмп отрича всякакви обвинения в задкулисно сътрудничество с Русия и нарича разследването на министерството на правосъдието “лов на вещици”, макар че обеща да сътрудничи на Мълър.

 

Разследването на Мълър

 

Американските разузнавателни служби стигнаха през януари до заключението, че Русия се е намесила в изборите в опит да помогне на Доналд Тръмп да победи кандидатката на Демократическата партия Хилари Клинтън, като е извършила кибератака и е разпространила поставящи я в неудобно положение имейли и като е използвала пропаганда в социалните мрежи да я дискредитира.

Мълър, който е бивш директор на ФБР, разследва дали има връзки между сътрудници на Тръмп и чуждестранни правителства, както и евентуални схеми с пране на пари, избягване на данъци и други финансови престъпления, казват запознати с разследването източници.

Той проверява и дали Тръмп или неговите помощници са възпрепятствали разследването.

Тръмп отхвърля твърденията за тайни споразумения с руснаците и казва, че разследването е “лов на вещици”.

Кремъл също отрича да се е намесвал по какъвто и да било начин в американските избори.

Екипът на Мълър върши работата си дискретно и досега нищо не е изтекло за имената на основните заподозрени, остават неизвестни и обвиненията, които ще бъдат повдигнати.

 

Тръмп иска разследването да се насочи и към щаба на Клинтън

 

На този фон президентът на САЩ Доналд Тръмп отново изрази недоволство от разследването за предполагаеми връзки между членове на предизборния му екип и руското правителство.

Тръмп заяви в туитър, че се появяват нови и нови факти” за връзки между Русия и бившата му опонентка за президентския пост Хилари Клинтън. “НАПРАВЕТЕ НЕЩО!”, призова президентът на САЩ в един от петте си поста в социалната мрежа тази сутрин.

Тай Коб, член на правния екип на Тръмп, каза, че коментарите на президента не визират репортажа на Си Ен Ен. Държавният глава продължава да сътрудничи на Мълър, добави той.

В туитовете си Тръмп отбеляза, че предизборният екип на Клинтън е помогнал за финансирането на политическо разследване срещу него.

В резултат на това проучване според президента на САЩ е било създадено досието за предполагаемите му връзки с Русия.

Тръмп напомни и за продажбата на уран на Москва по времето, когато Хилари Клинтън е била държавен секретар на САЩ, за десетките хиляди имейли с класифицирана информация, които тя е съхранявала на частен сървър, както и за решението на тогавашния директор на ФБР Джеймс Коми да не й повдига обвинения за възможно неправилно съхранение на поверителната информация.

“Вместо това те търсят фалшиво наговаряне между Тръмп и Русия, което дори не съществува”, заяви той.

В последния си туит Тръмп каза, че темата за Русия неслучайно се повдига отново точно в момент, когато Републиканската партия се бори за исторически, според президента на САЩ, данъчни реформи и съкращаване на данъците.

 

Снимка: Пол Манафорт