Ураганът „Харви” взе 9 жертви в Тексас и Луизиана

 

Хюстън е под вода, заплашен е и Ню Орлиънс, евакуирани са над 5000 души

Ураганът “Харви” взе нови жертви в Тексас и Луизиана. Най-малко 9 души загинаха при катастрофалните наводнения, а броят на евакуираните надмина 5000 души, предадоха световните агенции.

Над 8500 федерални служители, полицаи, спасители и цивилни са се включили в операцията по спасяването на пострадалите.

Стотици са блокирани в един от най-засегнатите градове – Хюстън. Цели квартали са под прииждащата вода, затворени са две големи летища и болница. Щетите тепърва ще се изчисляват.

“Ще бъдете свидетели на бърза реакция от Конгреса и със сигурност от президента – ще получите своето обезщетение. Това е ужасяваща трагедия”, коментира президентът Доналд Тръмп, който днес ще посети бедстващите райони.

Бедствено положение е обявено в 58 окръга на Тексас, което е една пета от щата. Евакуирани пристигнаха в съседен Далас.

Наводненията, причинени от неспиращия дъжд, са основният проблем в района. Може да се наложи евакуацията на общо 50 000 души. В момента спешните служби получават над 1000 сигнала в час.

Евакуациите започнаха и в съседния на Тексас щат – Луизиана. Жителите на Ню Орлиънс, който беше почти унищожен от урагана “Катрина” през 2005 г., са силно обезпокоени. Ако дъждовете не спрат, градът може да остане под вода като Хюстън.

Министърът на енергетиката на САЩ Рик Пери вече отложи визитите си в Казахстан и Украйна заради урагана “Харви”, съобщи Асошиейтед прес.

По предварителни данни федералното правителство засега има достатъчно средства за справяне с бедствени ситуации. Федералната агенция за извънредните ситуации (ФЕМА) има на разположение около 3 млрд. долара за разчистване на разрушенията и осигуряване на временен подслон за десетките хиляди души, изоставили домовете си.

Продължаващата буря може би ще наложи да се гласува допълнително пакет от няколко милиарда долара, както стана след урагана “Катрина” и супербурята “Санди”. Пикът на наводненията се очаква в сряда и четвъртък.