Ужасени майки сигнализираха: Улицата за плажа в Кюстендил е без тротоари, треперим от връхлитащи коли и каруци, вишневата алея в близост съхне пред очите на кмета Паунов

Кюстендилец се надява скоро проблемите да бъдат разрешени

Веселка: Притискам плътно до себе си сина си Марио, когато минаваме в този участък, страх ме е

Майки на малки деца треперят по опасната улица „Г. С. Раковски“, която води до плажа в Кюстендил. В разстояние на 200 метра улицата буквално е без тротоари, а трафикът е ужасно натоварен, оплакаха се пред в. „Вяра” кюстендилци.

Веселка редовно води сина си на градския плаж и всеки път трепери, защото няма тротоар и трябва да вървят по платното

Хората се гневят и заради зарязаната на произвола на съдбата вишнева алея в близост, която съхне и се съсипва. „Кметът Паунов ще обърне ли внимание някой ден на зеленината, или го интересува само да бетонира града”, възмущаваха се кюстендилци. „Всеки ден гледката е една и съща – деца, автомобили и каруци се надпреварват пред входа за градския плаж. По чудо още не е станало някое нещасите”, коментират минувачи.

Петър Паунов

„Сега пак е по-спокойно, елате да видите какво става в почивните дни“, възмущава се майка на 7-годишен малчуган, като го държи плътно до себе си. Това лято Веселка редовно води сина си Марио на градския плаж и всеки път трепери, докато вървят по улица „Г. С. Раковски“ в участъка от моста до входа на плажа. „Разстоянието е около 200 метра, а има само автомобилно платно без тротоари!“, възмутена е младата майка. Недоволството й подкрепят две сестри, също тръгнали на плаж. „Тук трябва да си отваряш очите на четири както за автомобилите, така и заради препускащите от ромския квартал „Изток“ към центъра каруци. Накичените с пискюли коне са много плашливи и никога не знаеш дали няма да кривнат към теб“, обясняват сестрите.

Кюстендилци се страхуват, че конете са страхливи и може внезапно да се отклонят от пътя

За вишневата алея в близост обаче не са чували. „Виждаме, че има дръвчета, но се забелязва, че съхнат. Нямаме спомен да са поливани или край тях да е окопавано“. На коренно различна позиция застава минаващият със сина си мъж, запътил се също към плажа. Не пожелава да се представи, но категорично заявява, че „сега може да е така, но съм сигурен, че кметът Паунов ще оправи улицата и алеята, защото е демократ!“

Всъщност 29 вишневи дръвчета в специална алея на дружбата между България и Япония бяха засадени от абитуриентите от випуск 2011 г. заедно с кмета Петър Паунов и Тошио Сугиура, първи съветник на Негово превъзходителство Макото Ито, посланик на Япония в Република България.

Така създаваме алея на вишните, която ще бъде част от спомена на абитуриентите, символ на отличните отношения с правителството на Япония и съпричастността към случилото се с японския народ в края на Втората световна война, каза тогава кметът Паунов. „Недоволни сме, че алеята бе оставена да изъхне и от състоянието на града в тази му част. По-склонни сме да не вярваме на голи обещания”, категорични са кюстендилци. Те припомниха, че японските дръвчета са садени през април 2011 г., когато до местните избори през октомври остава малко време. „Петър Паунов се готвеше да се кандидатира за втори мандат и обещаваше всичко.“ Проверка на „Вяра“ показа, че и в тазгодишната общинска програма за капитално строителство и ремонти опасният участък при плажа на ул. „Г. С. Раковски“ не е предвиден. Потърпевшите се заканиха, че ще повдигнат въпроса на общественото обсъждане на изпълнението на бюджета, сметките за средства от Европейския съюз на община Кюстендил и състоянието на общинския дълг към 31.12.2016 година. Ако пак не ги чуят, започват събиране на подписка, замислят и протестни действия.