В Белица чакат 5,849 млн. лв. за ремонт на улици в града и 4 села, кметът Ревански: Хората ходят на гурбет, но се завръщат

 

Белица е общината с един от най-големите проекти, одобрени досега по подмярка 7.2. Тя е свързана с инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура от Програмата за развитие на селските райони и общините вече очакват средствата, с които ще възстановяват пътища, улици и читалища. Проектите са на обща стойност над 38 млн. лева, като най-големият от тях е на община Белица и е за над 15% от цялата сума. Средствата, които са в размер на 5,849 млн. лева, ще бъдат използвани за ремонт на улици в общинския център Белица и още четири села – Дагоново, Краище, Горно Краище и Бабек. Това съобщи за „Агрозона“ кметът Радослав Ревански. Общината не успява да прави със собствени средства улици и друга инфраструктура, затова разчита изцяло на Програмата за развитие на селските райони и особено на подмярка 7.2, уточни Ревански. Той разказа, че още два техни проекта чакат одобрение. Единият е за пътища, а другият е за ремонт на училище.

В момента общината има 11 хил. жители и за разлика от други места в страната, текучеството не е проблем. „Хората ходят на гурбет, но се завръщат и не напускат трайно региона“, разказва Ревански.

Земеделието в региона обаче се развива предимно на ниво прехрана на семействата. Шивашки цехове и дървопреработване дават работа на хората от този край.