В интервю за в. «Вяра» кметът на Перник д-р Вяра Церовска разкри: Медицината и работата в болницата събраха сърцата на сина ми Стефан и любимата му Симона, тя е красива и мила, щастлива съм

Д-р Вяра Церовска със семейството си

 

Стефан беше палаво дете, тичаше без прекъсване, но при баба му Дафина не правеше бели, помагаше на дядо си и се грижeше за пчелите

Животът ми минава в общуване с хората, разбиране на техните проблеми и в решаването им, това е моята сила

Стопихме дълговете от 21 млн. лв. до 16, работим по програмата за саниране, имаме нов мост над р. Струма, завършваме парка на предизвикателствата, гордеем се с новия подлез между кв. «Изток» и «Църква»…

 

Медицината среща и събира сина на кмета на община Перник Стефан Церовски и неговата избраница Симона. Дружбата на двамата се заражда между лекциите и тежките изпити, а любовта пламва в Института по ортопедия и травматология в Горна баня, където работят в момента.

Стефан и любимата му

Както «Вяра» писа, Стефан и Симона ще си кажат заветното «да» в събота.

«Бях много щастлива, когато моят син се обади и каза, че е предложил брак на своето момиче. Моята първа и единствена любов е съпругът ми Стефан. Стефчо е моята голяма обич, моето семейство. Симона е не само красива, а и мила, възпитана, внимателна млада жена. Сърцето ми на майка е пълно», заяви кметът на Перник д-р Вяра Церовска, която специално за читателите на вестник «Вяра» повдигна завесата, като разкри подробности за щастливото събитие и говори за проблемите и успехите на Перник.

Церовска е лекар по образование, по професия и призвание. Но като стопанин на най-големия град в Пернишка област вече трета година животът й тече в друго русло.

Кметът Церовска лично наглежда как върви санирането на блоковете по националната програма за енергийна ефективност

– Д-р Церовска, в семейството Ви скоро ще има нов член. Разкажете ни за момичето, откраднало сърцето на Вашия син, за историята на тяхната любов.

– Сигурно не е точно моя работа да разказвам за любовта на моя син, но аз съм съпричастна към неговите емоции, чувства, изживявания. Към неговата любов. Синът ми Стефан и Симонка са състуденти и са заедно, в един и същи курс, през всички шест години следване. Мисля, че искрата на любовта обаче между тях е пламнала в болницата, в която работят в момента и двамата – Института по ортопедия и травматология в Горна баня. Там те започнаха да работят още като студенти, за да станат част от екипа, за да са по-добри в професията, която са избрали – медицината.

През лятото беше даден стартът на ремонтите по подобряване на градската среда в Перник, включващ благоустрояването на кв. “Тева”, изграждане на парк на предизвикателствата и мост над река Струма при ул. „Струма“

В началото Симонка идваше вкъщи като колежка и приятелка на Стефи. Но много скоро стана очевидно, че погледите им говорят за други чувства. И това е логичната развръзка за една такава дружба. Бях много щастлива, когато моят син ми се обади и каза, че е предложил брак на своето момиче. А аз бях щастлива, защото тя е не само красива, а и мила, възпитана, внимателна млада жена. Сърцето ми на майка е пълно, защото виждам обичта помежду им. Радвам се на общите им планове, защото и аз съм лекар и разбирам колко е важно да имаш точния партньор в живота, рамо до твоето рамо. Партньор, с когото да споделяш любовта, но и работата, живота си в професионален план.

Кадри от откриването на обновената улица „Стримон” в кв. „Твърди ливади“

– Какъв ще е Вашият сватбен дар за младото семейство?

– Ние като родители, заедно с родителите на Симонка, ще подарим празника на младото семейство, въпреки че и те желаят да участват в него.

– Къде ще живеят те след сватбата?

– Младите живеят в София, работят там, и двамата са специализанти докторанти. Те ще решат обаче къде ще живеят в бъдеще. Изборът е само техен. Ние няма да се бъркаме.

– Какво дете беше Стефан?

Кметът откри с тържествената церемония първия саниран блок в Перник на ул. „Лом” в кв. „Изток”.

– Моят син беше много палаво дете, като повечето момчета. Тичаше без прекъсване. Лудориите му, като на всяко дете, са безбройни, но днес си спомням за тях с умиление. При баба му – майката на съпруга ми – Дафина Церовска, обаче той никога не правеше бели. Обичаше да помага и на дядо си. Интересни му бяха грижите за пчелите например.

– Какво е за Вас любовта? Каква е тайната на един успешен брак, какъвто е Вашият? Помните ли, впрочем, първата си любов?

Кръговото кръстовище в кв. „Изток” на входа на Перник

– За мен любовта е много важна част от живота. За мен тя е стимул във всеки един ден, тя е окуражаване. Моята първа и единствена любов е съпругът ми Стефан. Стефчо е моята голяма обич, моето семейство. Ние много сме си помагали в работата, споделяли сме живота във всичко – и в радостите, и в трудностите, и в болката понякога, защото и тя е част от битието ни, и в работата. Просто такъв тип семейство сме. Дори сега, когато той е толкова далече, ние имаме много силна връзка.

Новият подлез, свързващ кварталите «Изток» и «Църква»

– Пренасяте ли понякога служебните тегоби в семейството?

– Аз се старая да държа служебните си задължения, поста си на кмет, далече от семейството си. За мен това е много важно.

– А липсва ли Ви професията, докато седите на «горещия» кметски стол?

– Сега, когато съм в този кабинет, мисля само за проблемите тук. Всичко, което съм натрупала като опит и житейска мъдрост от лекарската професия, ми дава самочувствие и спокойствие, че мога да постигам много неща. Защото целият ми живот е минал в общуване с хората, в разбиране на техните проблеми и разбира се, в решаването им. И в това е моята сила, защото като лекар винаги съм била на такива позиции, които са налагали сама да вземам решение и то да е най-правилното, единствено възможното, тъй като става дума за човешки живот. Това те калява, дава ти увереност, че можеш! Изгражда характера ти.

Духът на Сурва беше пренесен и в парламента

В общината, разбира се, е нещо много по-различно. Проблемите са навсякъде, те са част от живота и в крайна сметка тук е важно да се извадят най-големите, най-съществените, които трябва да бъдат решени приоритетно. Някои за съжаление не могат да бъдат решени толкова бързо, колкото би ми се искало на мен, колкото би им се искало на хората от общината. Затова много се надявам на разбиране. Но тук, на този пост, е изключително важно да можеш да определиш първостепенното от онова, което може да почака, да определиш приоритетите. И да имаш екип, разбира се, защото без него си обречен на неуспех. За мен това е най-важното.

– Като кмет получихте едно много тежко финансово наследство. В публичното пространство се говореше, че общината е на ръба на фалита. Каква е картината днес, стопява ли се общинският дълг?

– Финансовата криза е част от характеристиката на нашата община. Зародила се назад във времето, в течение на годините е нараствала като снежна топка. Да може да се задържи една финансова стабилност, е сериозна задача. Много важно е един кмет да съумее да си отговори на въпроса доколко може да се заеме с това да стопява дълговете и какво трябва да направи. Всеки ден няма да се уморя да повтарям, че

Кметът Церовска беше на място в Драгичево по време на наводненията миналата година

Перник е най-големият град най-близко разположен до София и отношението към този град трябва да бъде като към столицата, защото те просто се сливат,

хората – и перничани, и софиянци, ежедневно пътуват в двете посоки, комуникацията между тях е много тясна. Това се отнася и за гостите на Перник и столицата, и за бизнеса, за който е много удобно да работи в Перник и да ползва държавните институции, цялата структура, която е само на 32 км от нас.

Аз съм откровен човек. Няма да говоря как сме намалили дълговете на общината, които са сериозни. Но искам да подчертая, че успяхме да ги преструктурираме.

От 21 милиона лева, колкото бяха просрочените задължения, сега са 16. Подобрили сме събираемостта. Вече нямаме нарастване на дълга.

– МОСВ задължи Перник да приеме боклука от няколко общини от Югозапада на вашето ново регионално депо. И Вие, и Общинският съвет в Перник, колегите Ви – кметове на останалите общини в региона, категорично се противопоставихте. Какво се случва в момента с този проблем?

– Проведохме две срещи на кметовете на общините от Пернишка област, на които бяха обсъдени проблемите, които трябва да решим като кметове на общини от област Перник. Сега ни предстои среща с кметовете на общините на Югозапада, които нямат свое регионално депо и по силата на министерско решение ще депонират 13 000 тона отпадъци при нас. Ще ги запознаем с нашите условия, защото ние имаме много такива и едва след това ще излезем с окончателно становище.

– С какво искате да свързват перничани Вашето управление?

– Още е рано да се каже с какво искам да ме свързват перничани. Но на първо място искам това да е отношението – моето и на екипа ми, към нашия град, към нашия общо дом. Отношение на обич към него, на гордост, че живеем тук – вчера, днес, утре.

– С какво от свършеното дотук от началото на мандата Ви се гордеете най-много?

– Имаме много неща, с които можем да се гордеем, защото в крайна сметка това е периодът, в който ние реализираме за първи път националната програма за санирането, за първи път работим по облагородяването на квартал «Тева», направени са много неща за подобряване на инфраструктурата. Градът ще има реално един нов мост над река Струма в много специфичен район на града, който ще облекчи и трафика между два жилищни района.

– Ще бъде завършен паркът на предизвикателствата, самият централен градски парк е обновен и променен, изградена е връзка между него и Западния парк. До края на мандата ни ще бъде изградена връзка между трите парка и перничани ще имат прекрасна зона за отдих.

– Гордеем се с детските и спортните площадки, които не само изградихме, но и поддържаме. Гордеем се с изградения подлез, свързващ кварталите «Изток» и «Църква», за който съгражданите ни много години назад във времето мечтаеха и настояваха. Имаме още много планове, които ще реализираме и надявам се, ще промени живота на много хора към по-добро.

– И днес, и назад във времето се намират хора, които обвиняват кметовете, че крадат… Имат ли основание?

– На подобен въпрос аз ще отговоря така – кметовете работят и строят!

– Правите ли компромиси?

– Да. И ако някой твърди, че никога не е направил компромис, значи не е откровен най-малкото пред себе си.

Разговора води

Любомира ПЕЛОВА