ВАС даде рамо на Нинова за избора на шефа на антикорупционния орган

Корнелия Нинова

 

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев препоръча да се разпишат ясни правила, по които президентът да определя председателя на антикорупционния орган от проекта на БСП за такъв закон. Мнението е, че президентът да определя председателя не е противоконституционно, но трябва да се определи процедурата – този председател да е държавен служител, как да се избира.

“В единия случай, ако има чисто информационни такива, единствената функция е да уведомят органите на прокуратурата за събраните данни. Другият случай – чисто разследващите, разбира се, те са възможни и то е въпрос на политическо решение”, коментира съдия Колев.

Шефът на ВАС посъветвал шефът на антикорупционната агенция да бъде назначаван от президента. Това предложение направи и лидера на БСП Корнелия Нинова пред социалистите на връх Бузлуджа.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви след срещата с Георги Колев, председател на Върховния административен съд, че са получили професионален анализ и добри препоръки. Нинова припомни, че препоръката на Колев се споделя и от Съюза на съдиите, които са поискали и по-ясни правила. “Ние приехме тази бележка и ще бъде отразено в законопроекта. Това е възможно и конституционно”, обясни Корнелия Нинова, цитирана от Нюз. бг.

Също така председателят на ВАС е посъветвал да се извадят евродепутатите от кръга разследвани лица, защото са в европейска институция и не могат да бъдат разследвани от тази агенция. Също така според Колев трябва да се разпише ясен механизъм за съхранение и унищожаване на събраната информация, за да не се злоупотребява с нея.