Вижте увеличението на учителските заплати от 1 септември – директорите ще взимат минимум 950 лв., гл. учители – 836 лв., старшите – 792 лв.

За сегашното увеличение с 15% държавата ще отпусне 80 милиона лева, съобщи образователният министър Красимир Вълчев

Министерството на образованието и науката обяви официално обещаното увеличение на учителските заплати от следващия месец. От 1 септември различните педагози в държавното образование ще взимат с 15% повече. Минималната заплата на училищен директор става 950 лева, а на заместниците му – 887 лева. Главните учители ще взимат най-малко 836 лева, а старшите учители – 792 лева. Заплатите на останалите учители, възпитатели, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, треньори по вид спорт, рехабилитатори на слуха и говора и ръководители на компютърни кабинети ще получават заплати, които започват от 760 лв. От МОН обявиха и две надбавки в заплатите на някои педагози, свързани с мерките за задържане на децата в училище. От началото на следващата година с 4% ще се увеличи възнаграждението на учители, които участват в съвместните екипи за обхващане и задържане на ученици, които не желаят да получат образование в задължителната предучилищна и училищна възраст. Същото увеличение ще има за учителите, които работят допълнително с деца, неуспели да усвоят учебната програма или неговорещи български език.

Третото правителство на Бойко Борисов дойде на власт тази година с обещанието, че до края на мандата си ще увеличи двойно учителските заплати. Миналата седмица от МОН изнесоха статистика, според която 45% от преподавателите у нас са между 50 и 65 години, а едва 6% са тези под 30. За сегашното увеличение с 15% държавата ще отпусне 80 милиона лева, стана ясно от думите на образователния министър Красимир Вълчев. По 330 милиона лева годишно са предвидени в бюджетната рамка на страната до 2020 г. за повишаване на учителските заплати, допълни той. Учителите са тези, които трябва да интегрират децата от уязвими групи в обществото и да направят децата и обществото по-добри, заяви министърът.

За да повишат интереса към професията на завършили студенти, от МОН обмислят създаването на специална платформа, където да се обявяват свободни учителски позиции. “Има райони и дисциплини, където има недостиг на учители, там ще се търси начин за задържане на преподаватели, след като навършат години за пенсия. На други места е нужно да стимулираме подмладяването на педагогическия състав”, заяви още Вълчев.