Жители на бл. 1 в жк „Бистрица” в Дупница са в потрес: Ремонтът по блока още тече, а изолацията се разпада, фирмата искаше да си купуваме дограмата и да зидаме сами терасите

Живеещи в блока ни изпратиха снимки на съсипаната стена.

Работници на две дами, близки до сърцето на бизнесмен от Перник, който също ударно санира, работят по бл. 1 и 3 в жк „Бистрица”, как си напаснаха офертите за СМР и надзор?, чудят се хората от двата блока

 

„Изолацията на бл. 1 в жк „Бистрица” в Дупница е напукана, а ремонтът за 1 440 000 лв. дори още не е приключил”, това съобщиха живеещите в блока, които пожелаха да не цитираме имената им. Те са потресени от некачественото изпълнение.

Готовата част от бл. 1

„Имаме наблюдение, че същата бригада санира и бл. 3. Те ни заставиха ние да изграждаме терасите си, да зидаме тухлите и да си купим PVC дограмата. Веднага сигнализирахме общината.

Райна (с бялата блуза вляво на снимката), Стела (третата на масата от ляво надясно)

Получихме отговор, че фирмата е задължена, както на другите блокове, и на нас да изгради терасите. Как е възможно такова безобразие? Освен всичко ни заставиха ние да премахнем металните решетки, които ни предпазват от крадци, на съседните блокове те бяха оставени.

На първи блок цяла една стена, която беше санирана, е свалена. Изолацията е премахната и фирмата вече трети месец отказва да възстанови изолацията. Картината е потресаваща. Имам чувството, че тези, които са поели санирането, нямат нищо общо със строителния бизнес. Смятаме, че не се осъществява и качествен надзор, всичко е направено през куп за грош. Точно поради тази причина смятаме, че е крайно време и прокуратурата да се заеме”, съобщиха жители на блока.

През ноември миналата година работниците обясняваха, че са накрая.

Както „Вяра” писа преди около месец, роми от Дупница, наети да работят по бл. 1 в жк „Бистрица”, разрушиха част от изолацията на блока, тъй като били изхвърлени от шефовете си заради некачествена работа. 10 души от къртачите са дадени в полицията.

„Имахме група работници от десетина роми от Дупница, но не бяхме доволни от работата им. Затова ги освободихме. За отмъщение те повредиха вече монтиран по стените на блока стиропор. Оценяваме щетите на около 1500 лв. Извикахме и полиция, пуснахме и жалба. От полицията ни казаха, че случаят бил от гражданско-правен интерес, а това си е противоправно увреждане на чуждо имущество”, съобщиха тогава от ръководството на фирмата и уточниха, че живеещите в сградата 62 семейства им гласували пълно доверие.

„Всяко семейство се подписа в наша подкрепа в подписка, заявявайки, че те желаят ние да продължим работата си. Подписката е внесена в общината”, увериха още от фирмата и обещаха да приключат ремонта възможно най-бързо. Факт е, че месец по-късно блокът все още не е готов и ремонтът най- вероятно ще захапе и април.

Жителите на блок 1 коментират, че по техния блок и съседния №3 работят фирмите на две дами, близки до сърцето на мастит бизнесмен от Перник, който санира в Дупница и не само.

Справка показа, че договорът с „Екодом Билдинг” ЕООД, регистрирано в Перник с управител Райна Миланова, е подписан на 15 септември 2016 г. Документът е с предмет „Изпълнение, инженеринг (проектиране, изпълнение на СМР и упражняване на авторски надзор) във връзка с реализацията на Националната програма на енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на територията на община Дупница за бл. 1 в жк „Бистрица” с разгъната застроена площ 8468 кв. м.

Той влиза в сила от датата на подписване, а крайният срок е фиксиран на 165 календарни дни. Срокът започва да тече от датата на получаване на възлагателно писмо. 45 дни са дадени за изработване на инвестиционен проект, 120 дни са предвидени за строително-монтажни работи.

По договор за строително-монтажните работи фирмата трябва да получи 1 360 512,24 лв. с ДДС. За проектиране парите са 75 707,59 лв. с ДДС. За авторски надзор – 3 983,35 лв. с ДДС. За непредвидени разходи за СМР са заложени 11 685,84 лв. без ДДС, или 14 023,01 лв. с ДДС.

Гаранцията за изпълнение на договора е в размер на 36 355,05 лв. – 3% от стойността. За всеки ден забава фирмата дължи по договор неустойка в размер на 0,1% от общата стойност, но не повече от 5% от цената без ДДС. 5% е неустойката и за неизпълнение или частично изпълнение.

На 31 август е парафиран договорът с фирма „Био про дизайн” ЕООД, регистрирана в София с управител Стела Стоянова. Те санираха бл. 3 в жк „Бистрица” с разгъната площ от 8468 кв. м. И тук са заложени 45 дена за изработване на инвестиционен проект и 120 за строително-монтажни работи, или общо 165 календарни дни.

За СМР са предвидени 1 360 512,24 лв. с ДДС, за проектиране – 75 683,59 лв. с ДДС. За авторски надзор – 3  319,46 лв. без ДДС и 3 983,35 лв. с ДДС. Непредвидените разходи за СМР са 11 685,84 лв. без ДДС и 14 023,01 лв. с ДДС.

Гаранцията за изпълнение на договора е 36 355,05 лв. с ДДС, или 3% от общата стойност. И тук за всеки ден забава от срока се плаща 0,1%, но не повече от 5% от общата стойност на договора, а неустойката за неизпълнение или некачествено изпълнение е 5%

Веднага прави впечатление, че парите за СМР и на двете сгради са еднакви до стотинка – нито повече, нито по-малко от  1 360 512,24 лв. с ДДС, еднакви са и сумите за авторски надзор – 3983,35. За при проектирането има леки разминаване. За блок 1 парите са 75 707,59 лв. с ДДС, а за №3 – 75 683,59.

„Как така две различни фирми успяха така да си напаснат офертите?”, чудят се хората от двата блока.