Friday, May 3, 2024
HomeРегионСамоковЖители на бл. 8 в кв. „Самоково”: Тормози ни смрад от тоалетна,...

Жители на бл. 8 в кв. „Самоково”: Тормози ни смрад от тоалетна, изградена върху шахта за отпадни води до блока, законна ли е?

  • Собственикът Димитър Благоев: Тоалетната към заведението ми е от 2000 г., със скица, имам всички необходими документи
  • Жители: Кметът Георгиев, ще разпореди ли да бъде премахната въпросната тоалетна1 или ще си затваря очите?

 

Тоалетна, залепена до бл. №8 в кв. „Самоково”, в непосредствена близост до кафене, превърна в истински кошмар живота на живеещите в блока, подадоха сигнал десетки семейства от Самоков до редакцията на в. „Вяра”. Живеещите в блока посочват за собственик на тоалетната и на кафенето името на Димитър Благоев.

Владимир Георгиев

Обитателите на блока искрено се надяват нужникът да бъде отстранен, тъй като според тях миризмите, които се разнасят от него, са нетърпими. Според тях заведението по всяка вероятност ще остане на място си – върху тротоар до блока. „Все пак да не забравяме, че е лято и ни дебнат миризми от всякакъв род и порядък. Законно изградена ли е тоалетната и кой разреши да се построи до блока”, питат хората.

Те обясниха, че по време на санирането на блока тоалетната била отстранена, а след това отново изградена. Фекалиите изтичали в шахта до блока и се носела страшна смрад през балконите в домовете им. Обитателите на блока неведнъж се обръщали към кмета на Самоков Владимир Георгиев с молба за съдействие. Ето какво споделиха още хората:

“Подадохме сигнал за въпросната тоалетна до кмета на общината, която ни трови от 20 години. Настояваме да се отстрани. Според нас е незаконна. Тя беше затрупана, оградена с ламарини и не се виждаше склад ли е, или тоалетна. Носят се страшни миризми. Заради нужника се прокопа и асфалтът отпред. Когато започна ремонтът по блока, майсторите махнаха ламарините и я разбутаха. Собственик на заведението и нужника вероятно е Димитър Благоев, който живее в същия блок. След като мина санирането на новата мазилка, го видяхме отново да я изгражда и я залепи с битумни керемиди до блока. Тоалетната не е изградена от фирмата – изпълнител по санирането, тя няма нищо общо. Разговаряли сме с Благоев за отстраняването й, резултат няма“ – споделят разтревожени хората.

Друг жител, който не пожела да цитираме името, му добави още: “От общинската администрация преди дни дойде комисия от четирима души, с тях беше и Ивелина Перфанова. Като видяха тоалетната, страшно се възмутиха. Преди години ние, живеещите в блока, със собствени средства и труд си направихме нова канализация. Имахме проблеми с мръсния канал. Разкопахме пред блока, подменихме тръбите, а общината трябваше да асфалтира. До ден днешен не е положен асфалт. Не може нужникът да бъде направен върху канала, на който излиза изходният канал на блока. По домовете ни се носят миризми. Няма такава държава. Кметът Владимир Георгиев ще разпореди ли да бъде премахната въпросната тоалетна, или ще си затваря очите? Ако е законна, кой разреши това безумие – да бъде построена тук, на мястото, където се оттичат и дъждовните води от блока? Защо Благоев е получил разрешение за временния обект – кафене, да бъде поставено върху тротоар и пречи на пешеходците? От общината дойдоха, измиха си ръцете и ни заявиха, че блокът няма да се издаде след ремонтните дейности, докато не се премахне тоалетната. Оказа се, че ние, живеещите в блока, сме виновни”, споделят хората.

В същото време кафенето се оказва любимо място на доста жители на квартала, които често сядат да пият кафе там.

Потърсихме за коментар и посочения като собственик на заведението и тоалетната Димитър Благоев. Ето какво заяви той от плажа в Гърция: „Да, действително аз живея в този блок, в първия вход с моето семейство. Кафнеето ми е от 1993 г. и съществува все още. Тази тоалетна е от 2000 г., със скица и всички необходими документи. Всичко ми е законно. Преди дни аз я махнах, за да може да мине санирането и да не им пречи на хората. Исках да бъде хубаво. Това беше съществуващо. Ще махна ламарините и ще направя подобрение, няма да остане в този вид, в който е сега. Ще го променя, ще го брандирам цялото заведение и тоалетната. Не трябва у хората да имат злоба. Най-лесно се разрушава, а трудно е да се гради. Нека хората да сме по-добри. Създал съм работа на няколко души”, сподели още Благоев.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular