Monday, May 20, 2024
HomeРегионБанско „Авон – 5” ООД спечели поръчката за укрепване река Глазне в Банско  

 „Авон – 5” ООД спечели поръчката за укрепване река Глазне в Банско  

Още една от големите обществени поръчки на община Банско е спечелена от фирма „Авон – 5” ООД, представляване от Георги Бенин, който ще си партнира в нея с „Благоустройствени строежи” ООД.

В портала на Агенцията за обществени поръчки бяха публикувани документите по проведената процедура за възлагане на обществена поръчка по ЗОП с предмет: „Укрепване на дъното на река Глазне през гр. Банско, южно от моста на ул. „Найден Геров“ с дължина 900 метра“. На първо място е класирано ДЗЗД „ГЛАЗНЕ – 2021“, гр. Банско, а на второ е другият участник в конкуренцията – ДЗЗД “ПИРИН”, гр. София.

При обявена от община Банско прогнозна стойност на поръчката 1 051 406 лв. без ДДС, избраното дружество „Глазне-2021” е оферирало само 36 лв. по-ниска стойност – 1 051 370 лв. без ДДС, а дружество „Пирин” – 1 030 720 лв.  Това обаче не е повлияло върху крайната оценка, при която спечелилите имат максимален брой точки 100, а вторите имат 85. По показатели организация и технология на изпълнение на дейностите и двете дружества имат максимален брой 50 точки. Преднината на ДЗЗД ”Глазне-2021” идва от показател опазване на природната среда по време на изпълнение на поръчката.

Спечелилото дружество „Глазне-2021” е създадено по Закона за задълженията и договорите между местната фирма „Авон – 5” ООД и благоевградската „Благоустройствени строежи” ООД.

Дружеството по ЗЗД ”Пирин” е съставено от повече фирми, обединени около софийската „Бабачев Консулт” ООД на Христо Бабачев. В него още са фирмите „Ти-Ви-Би” ООД – Димитровград, „Екодин” ЕООД – Гоце Делчев и „Водстрой” АД – Пловдив.

Община Банско обяви намерението си за укрепване дъното на река Глазне в своята инвестиционна програма за 2021 г. като наложително с оглед предотвратяване излизането на реката от коритото й при високо пълноводие. Град Банско често е застрашаван от внезапно прииждане на реката при бурно снеготопене в съчетание с поройни валежи. Тогава дебитът на реката се увеличава рязко за часове и излязлата от коритото си река създава голяма опасност за града и полето.

След като през годините са изградени стени, в които е вкарано течението на реката, проблемен остава участък от 900 метра от края на града в посока планината до мястото, където е сливът на двете планински реки Демянишка и Бъндеришка, даващи началото на река Глазне.

Започване на работа в този период от годината е особено подходящо, защото дебитът на водата е най-нисък.

RELATED ARTICLES

Most Popular