Saturday, May 18, 2024
HomeНовиниБългарияАко изборите бяха днес, ГЕРБ ще получи 23,7% от вота

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ ще получи 23,7% от вота

БСП е пета политическа сила

 

ГЕРБ запазва позицията си на лидер в предпочитанията на твърдо решените да гласуват в национални избори с 23.7% и преднина от 4.5 пункта пред сегашните си партньори “Продължаваме промяната-Демократична България”.

“Продължаваме промяната – Демократична България” получава доверието в обединението около 19.2%.

Третата позиция в потенциален парламентарен вот е за “Възраждане” (12.8%), които също търпят известна ерозия в резултат от вътрешно-партийните сътресения, но остават основните, които събират радикалния вот.

9.7% подкрепа за ДПС и предизвикателство за изграждане на личен авторитет от новите съпредседатели на движението, които влизат в ръководството на партията с подкрепата на около 50 на сто от собствените ѝ симпатизанти.

БСП запазва подкрепа от 9.6%, а готови да дадат гласа си за ИТН са 5.1%.

7.7% са решените да подкрепят друга партия, а 12.2% – се колебаят за кого да гласуват.

Изостреният политически тон между управляващите мобилизира най-твърдите им избиратели, но демотивира колебаещите се и така стопира възможността за по-устойчива обществена подкрепа за ротационните кабинети. Тази ситуация крие потенциал за изненади, на които можем да станем свидетели още на предстоящите в началото на юни евроизбори, отбелязват социолозите от “Алфа Рисърч”.

RELATED ARTICLES

Most Popular