Saturday, May 18, 2024
HomeБизнесАнтикризисна мярка! Община Благоевград с реверанс към бизнеса, сваля 30% от наемите

Антикризисна мярка! Община Благоевград с реверанс към бизнеса, сваля 30% от наемите

С трийсет процента по-ниски наеми за търговски обекти предлага ръководството на община Благоевград, съобщиха от общинския пресцентър. Кметът Илко Стоянов е внесъл предложение до Общинския съвет за намаляване на вноските по всички сключени договори за наем и концесии, с изключение на касаещите общинските жилища.
Това е първата стъпка към въвеждането на облекчения и стимулиране на бизнеса в града, посочват от общината. Целта е да се намали негативното влияние върху икономическите условия за развитие на местния бизнес.
Идеята е да облекчим финансово наемателите за периода от 1 януари до 31 март 2022 г. и е част от стратегията за икономическо развитие на града, коментира кметът на Благоевград Илко Стоянов. Като причина за предложението Стоянов посочи негативното влияние на продължаващата епидемична обстановка в страната и наложените противоепидемични мерки върху икономическите условия за развитие на местния бизнес. По думите му предложението е малка стъпка към подобряването на условията за бизнес в града.
Предложението се отнася за действащи договори към момента на вземане на решението, както и за сключени в периода от 1 януари до 31 март 2022 година. Единственото изискване ще е наемателите да нямат задължения за наеми и концесионни плащания към 31 декември 2021 година. Предстои предложението да се разгледа на предстоящата редовна сесия на Общински съвет-Благоевград на 17 декември.
От община Благоевград припомнят, че кметът Стоянов води последователна политика в посока подкрепа на бизнеса. Във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната това е второто предложение за финансови облекчения на наемателите на търговски обекти на територията на община Благоевград. Първото такова бе депозирано и прието от общинските съветници през месец септември.

RELATED ARTICLES

Most Popular