Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионБобов долВ Мало село ще строят църква

В Мало село ще строят църква

  • Препъникамък засега е теренът, общинската управа в Бобов дол се опитва да преотреди мястото

Изграждането на православен храм подготвят в Мало село. Жителите на бобовдолското село са твърдо решени да се сдобият с място за богослужения и молитви към Всевишния. Първите стъпки са направени – създадено е църковно настоятелство, осигурени са спонсори, избрано е място – над 1 дка, намиращо се на 40 м от бившия профилакториум над селото. Теренът обаче е държавен и в момента това е препъникамъкът за инициативата, подета от кметския наместник Сашко Александров.
„99% от хората искат Мало село да има свой храм, а аз съм приел изграждането на православна черква за своя кауза. Още след встъпването ми в длъжност като кметски наместник създадохме черковно настоятелство, утвърдено от митрополията, на което бях избран за председател. След оглед с гл. архитект на община Бобов дол преценихме, че най-подходящо е мястото, което се държеше от „Наркооп”. То наистина е прекрасно, но се оказа, че е държавно. Оказа се също, че е много трудно преотреждането на имот на държавата за строителство на църква, което искаме да направим. Имам пълната подкрепа на кмета на общината Елза Величкова и председателя на Общинския съвет Елеонора Христова. Те са с две ръце за идеята. Приели са нещата присърце и се надявам до края на годината с тяхна помощ да изясним нещата около преотреждането на терена и следващите ни действия, за да започне процедурата. С отец Венцислав, който ще отговаря за храма, както и с хората, сме обсъждали, че църквата задължително трябва да е достатъчно просторна, за да може да се отслужват литургии. Вероятно ще е с около 70 кв. м площ.

Намерил съм спонсори, които са готови да помогнат и да започнем изграждането веднага след като получим строително разрешение”, обясни Сашко Александров.
Черквата ще се казва „Св. Георги Победоносец”, на името на разрушения по комунистическо време храм. „От епархията бяха решили и в Мало село беше изградена чисто нова църква – „Св. Георги Победоносец”, но я събориха. Спомням си всичко много добре, бях на 5-6 години, тогавашният кмет Ангел Александров, за да си запази поста, на който беше цял живот, докара един багер от ТЕЦ-а и я бутнаха. Това беше през 1971 г. Оттогава селото е без черква. Имаме два параклиса – „Свети Спас” и „Св. Петка”, но „Св. Петка” е частен, в двора на художника Михаил Рашков, който вече не е сред нас. За да отидат на черква, хората пътуват до Дупница или Бобов дол. Същевременно селото е живо. Хората с постоянен адрес са около 300, а с настоящ адрес към 400. Има интерес към селото, купуват се имоти. В Мало село вече няма къщи за продажба, свободните имоти бяха изкупени”, коментира кметският наместник.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular