Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаАнтонина Кирова и Георги и Георги Захаринови получават званието „Будител на годината”...

Антонина Кирова и Георги и Георги Захаринови получават званието „Будител на годината” в Дупница

Антонина Кирова и Георги Захаринови  – внук и дядо, ще бъдат удостоени със званието „Будител на годината” в Дупница, съобщиха от общината. Тазгодишните носители на отличието ще получат плакетите си в Деня на нapoднитe бyдитeли -1 ноември, от ĸмeтa на общината Meтoди Чимeв.

Антонина Димитрова Кирова е родена в град Самоков. Дългогодишен директор на детска градина „Зора“ в Дупница и детски градини в Бараково и Кочериново. Носител е на наградата „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката. Магистър по предучилищна педагогика, притежава втори  клас професионално-квалификационна степен, разработила и спечелила много проекти по „Еразъм +“ и много други, свързани с дейността на детската градина. Има многобройни участия с разработки в национални и международни научно- практически конференции, свързани с предучилищното образование. Има публикации в сп. „Предучилищно възпитание“ и статии в сборници.

През 2021 г. издаде две стихосбирки с любовна лирика – „Връх е любовта“ и „Живот с маска“, а третата в момента е за печат. За направеното от нея дарение на хонорара от продажбата на двете  си лирични книжки на дупнишко семейство с репродуктивни проблеми Антонина Кирова бе наградена от кмета Методи Чимев с плакет „Благодетел“.

Георги Захаринов (внук) и Георги Захаринов (дядо) са от дупнишкото село Яхиново. Захаринов-старши е пенсионер, а внукът е ученик в 4 клас в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, село Яхиново. Дядото запалва малкия Георги за рецитирането още от ранна детска възраст. Двамата заедно участват в редица национални конкурси в областта на културата. На Националния конкурс за четене/рецитиране „От Батак съм, чичо…“, посветен на 145 -ата годишнина от Априлското въстание и саможертвата на батачани за свободата на България, двамата вземат Специалната награда за атрактивно представяне, а малкият Георги Захаринов печели първото място в категорията за ученици от I до IV клас. Вземат участие и в тазгодишното издание на предаването „България търси талант“, където впечатлиха журито, като рецитираха своето стихотворение по трогателен начин и преминаха към втория кръг на формата.Двамата активно участват в програмите и честванията в Дупница и Яхиново.

За своя дядо малкият Георги разказва:  „Дядо ми много пъти ми е казвал още в самото начало, когато започнахме да работим с него, че не е толкова важно какво актьорът казва, а начинът на изпълнение на словото. Няма определен брой, колко ще бъдат репетициите, защото винаги може да се достигне до по-голямо съвършенство в изпълнението в словото. Той казва, че в никое изкуство никой не се е изкачил на върха, а много хора са го доближавали благодарение на заложбите, които имат, и на положения труд. Моят дядо се е занимавал със слово от десетгодишна възраст. Завършил е курсове по художествено слово в гр. Кюстендил и по театрално изкуство в гр. Етрополе. Режисирал е театралните постановки на пиесите „Албена и Боряна“ от Йордан Йовков и „Аналфабета“ от Бранислав Нушич. Бил е ръководител на състави по художествено слово към читалище „Пробуда“- с. Яхиново, и ОУ „Георги Муструков“ -гр. Дупница. Негови възпитаници са били окръжни и национални първенци по художествено слово. Участвал е в няколко постановки на Градски театър „Марек“- гр. Дупница и Младежки дом – Дупница. Участвал е на много местни и окръжни тържества. Преди три години той си спомни за своята младост и започнахме да работим заедно. Работим и сега, макар че той е на 79 г. С него заедно изпълнихме „Защитата на Перущица“, „Опълченците на Шипка“ и „Мъртвото момиченце“. А аз под негово ръководство подготвих и изпълних следните произведения: „Орел и сврака“ от Банчо Банов, „Възпоминание от Батак“ от Иван Вазов, „Пролет“ и „Вяра“ от Вапцаров, „Убийство“ от Чудомир, „Обесването на Васил Левски“, „Моята Молитва“, „На прощаване“ и „Хаджи Димитър“ от Христо Ботев и „Монолога на Иван Шишман“ от Камен Зидаров“”.

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular