Monday, May 20, 2024
HomeОживлениеАпостолска светлина озари Петрич

Апостолска светлина озари Петрич

Хиляди петричани се включиха във възпоменателното факелно шествие, което се провежда от 2016 година в града, за годишнините от гибелта на Васил Левски.

Над 550 факли горяха като символ на светлото, което винаги ще бъде Апостола за България.

Ученици с портрет на Васил Левски, 10-метров национален трибагреник, барабанен звук водиха шествието днес. За първи път тържественото отбелязване на годишнината се състоя на паметника на Васил Левски в града, открит през 2022 година.

Художествена композиция „Апостолска светлина“, реализирана от възпитаници на ЦПЛР – ОДК, припомни важни моменти от живота на най-ярката ни историческа личност – участието в Първа българска легия, клетвата на Апостола, разпитът пред съда, изповедта пред свещеник, изрекоха се и заветите, непреходни вече 150 години.

В словото си кметът Димитър Бръчков подчерта, че днес търсим и намираме себе си и националните идеали в думи отпреди век и половина – пророчески пренесени в съвремието ни. „Отредена ни е голяма чест да бъдем съвременници на Васил Левски – трябва, длъжни сме да покажем, че сме заслужили това място! Бесилото не ни отне Левски! Апостола се преражда в мисли и действия на всеки българин, всеки ден! Поклон пред делото на Апостола! Поклон пред саможертвата! Да живее България!“, каза кметът.

В церемонията за отбелязване на 150-годишнината от обесването на Васил Левски участва и Трето бригадно командване – Благоевград. Петричани запазиха мълчание на колене пред паметта на Апостола и положиха цветя и венци на неговия паметник.

RELATED ARTICLES

Most Popular