Wednesday, May 15, 2024
HomeРегионПетричАрестуваха бивш полицай от Петрич, осъден в Белгия за закана с убийство...

Арестуваха бивш полицай от Петрич, осъден в Белгия за закана с убийство към жена си

Бивш граничен полицай от Петрич е задържан, след като за  него на 30 октомври 2023 г. е издадена Европейска заповед за арест от властите в Белгия. Четири дни по-рано той е бил осъден на 4 г. затвор.

Димитър Б. е живял повее от 10 г. в Белгия, но се върнал у нас през пролетта на тази година. Разделил се с жена си, а двете им деца останали да живеят при нея. През октомври, след като вече се е завърнал у нас, белгийският съд го е осъдил на 4 г. затвор по три обвинения. Те са, че пред неговата партньорка в Белгия е заявил категорично, че ще отвлече децата и ще ги доведе в България, което станало след скандал в козметичното студио и пред полицейски служител, като е декларирал още, че в България никой нищо не може да му направи. Отделно от това в ЕЗА са описани факти, които установяват обиди, унижаване на неговата партньорка, наричайки я курва, както и че ще я убие, ще я нареже на парчета, заплашвал я е със смърт, които обстоятелства са свързани с едно от престъпленията. “Сочи се още, че в един продължителен период от време, от около 16 години лицето е употребявало кокаин, както и че по отношение на него има присъда за трафик на хора с “лишаване от свобода” за период от 3 години”, се казва в становището на нашата прокуратура, подкрепено с документи от Белгия, по време на делото за марката за неотклонение на бившия полицай, пише „24 часа“.

Той не е знаел за присъдата, която е издадена на 26 октомври 2023 г. в Белгия. Не се е явил на съдебното заседание, което е довело до постановяване на задочна присъда, като ще бъдат гарантирани правата му във връзка с обжалването й.

Петричанинът е бил задържан преди дни, докато е бил в полицейското управление, за да си вземе необходими документи за получаване на оръжие, за да работи като охранител в столицата. По същото време патрулка пристигнала пред дома му, но униформените намерили само майка му. Тя му се обадила, че го издирват, а той по това време бил в районното и останал там.

“Въпрос на време е той да отиде в Белгия да защити правата си там, да ангажира доказателства, да обжалва присъдата. Неговата цел е да се яви пред белгийските власти и да защити правата си и до тогава моля да вземете мярка, различна от “задържането под стража”, за да може да приведе в ред своите лични неща тук, да окаже необходимата помощ и съдействие на майка си”, настоя адвокатът му пред съда.

“Тук се изнесоха неща, които се твърдят от една жена, която аз ще съдя. Тази присъда е дадена без никакви доказателства. Относно това, че съм употребявал наркотици, имаме само доказателства от едно лице за такова действие. Аз съм дал 4 наркотеста по време на това разследване – напълно чисти, но те не са приложени в папката, както и не са приложени документите, че съм работил в МВР, имам награди, спасявал съм границите на Европа и в момента същата тази Европа не ми беше дадено право дори на адвокат. Моля, да ми дадете право и шанс да докажа всички тези доказателства, да ги подготвя, да мога да ги представя пред съда, който ще иска да ме екстрадира в тази държава, в която аз се страхувам да отида и за това моля да ми дадете шанс да бъда край майка си, в същия момент да събирам и доказателствата и да бъда “домашен арест”, каза в своя защита петричанинът. Поиска да му бъде назначен защитник в Белгия, който да подпомага защитника в България чрез информация и съвети. Съдът постанови незабавно да бъде уведомен компетентния орган в Белгия за желанието на исканото лице да му бъде назначен защитник.

Магистратите обаче не определиха по-лека мярка за неотклонение и го оставиха в ареста, като решението може да се обжалва.

RELATED ARTICLES

Most Popular