Friday, May 17, 2024
HomeАктуално от днесАх, този джаз! Банско изпрати събитието на Лято 2021

Ах, този джаз! Банско изпрати събитието на Лято 2021

Банско изпрати една седмица, която бе пренаситена от събития и емоции. Над всичко доминираше Банско джаз фестивал и той беше пресечната точка на многобройните културни, икономически и политически събития в разгара на лятото.

От 24 години седмицата на джаз фестивала е времето, с което хиляди българи и чужденци съобразяват лятното си гостуване на Банско. За местния бизнес пък това е топ периодът на летния туристически сезон. За всички обаче през последните две години емблемата на лятно Банско е знак, че въпреки всичко нормалният живот продължава.

В следкарантинно Банско и блокирани граници през 2020 година създателят на джаз фестивала д-р Емил Илиев направи почти невъзможното да организира и проведе 23-тото му издание. Само три месеца след това д-р Илиев неочаквано почина и пред бъдещето на фестивала отново се появиха неизвестни. Кой и как да организира събитието така, че да не отстъпва на стандартите, наложени от неговия създател?

Но фестивалът стана! Публика и изпълнители имаха шанс в продължение на осем дни, вечери и нощи да изживеят в пълна степен радостта от джаза във всичките му измерения. Организаторите посветиха фестивала на неговия създател д-р Емил Илиев и изразиха почит и респект към делото му.

Община Банско и Асоциация „Фестивалите в България” съумяха за кратко време да мобилизират сили, ресурси, опит и контакти и предложиха програма, която надмина очакванията. Международното присъствие на изпълнителите беше впечатляващо и запомнящо се, но като че ли българското беше това, което от първия до последния ден събираше и задържаше публиката на централния площад в Банско. Никой не се опитваше да крие емоциите си, слушайки музиката на Милчо Левиев и Йосиф Цанков, изпълненията на Иво Папазов, Теодосий Спасов, „Акага”, Васил Петров, Плевенската филхармония, грандамите Вики Алмазиду, Стефка Оникян, Камелия Тодорова, Рут Колева, Милица Гладнишка, Хилда Казасян. Без изключение най-добрите български джаз музиканти бяха на сцената на Банско джаз фестивал. Българска филмова музика, стари градски песни и любими народни мелодии в джазов аранжимент изненадаха публиката и връщаха многократно изпълнителите на бис.

Много нови елементи бяха включени в програмата тази година. За първи път фестивалът имаше втора сцена – „Млади таланти“. Тя беше в обедните часове в градския парк и на нея се качваха талантливи български музиканти, чиято музика по нищо не отстъпваше от изпълненията на основната сцена вечер.

Многобройни и атрактивни семейни игри за публиката съпътстваха музикалната програма, а вечерите преливаха в нощните джем сешъни. Паралелно с това вървяха базарите на стоки от български производители и панаир на занаятите, изложби на най-известните български живописци, на местни творци приложните изкуства, демонстрации на традиционни битови умения и занаяти и много автентичен бански фолклор.

Вдовицата на д-р Емил Илиев с удостоверение за права върху наименованието „Международен джаз фестивал Банско“

Ден преди края на Банско джаз фестивал вдовицата на създателя на фестивала д-р Таня Илиева разпространи копие на сертификат, с който удостоверява правото си върху наименованието „Международен джаз фестивал Банско“. Документът е издаден на 11 август 2021 г. от European Intellectual Property Office. Като носител е посочен „ЕДИ Център за красота и здраве – Татяна Илиева“.

В продължение на двадесет и три години д-р Емил Илиев организира джаз фестивала в Банско чрез едноличната си фирма ЕДИ-Център за красота и здраве, а община Банско се явява съорганизатор, според общинарите, и основен спонсор, според наследниците на д-р Илиев. През всички години, въпреки трудности, пречки и проблеми, отношенията между д-р Емил Илиев и общината са толкова добри, че на никого не му идва наум да направи постъпки за патентоване на джаз фестивала и за официално формализиране на отношенията в дългосрочен план.

След неочакваната смърт на д-р Илиев през месец ноември 2020 г. обаче тези детайли предизвикват проблем. Първоначалните дружески разговори за бъдещето на фестивала нормално добиват характер на преговори, но зациклят след претенциите на едната страна, според която тя има всички права, а община Банско има задължението да плаща. Следват непремерени изказвания и ултиматуми от страна на вдовицата на д-р Илиев и нейните съветници и сдържано поведение от страна на общината, която заявява готовност самостоятелно да организира джаз фестивала, въпреки всички съмнения за възможностите й.

Почти едновременно двете страни подават документи в българското патентно ведомство. Но времето върви, а провеждането на такова мащабно събитие не може да се подготви за броени дни.

Решението за община Банско е намерено в издание на фестивала, което хем да бъде продължение на делото на д-р Илиев, хем да бъде надградено и развито. Заглавието е почти същото, но за да няма конфликти, леко перифразирано – от Международен джаз фестивал Банско в Банско джаз фестивал.

По време на многобройните преговори на вдовицата на доктора е предложена почетна длъжност в организацията на фестивала, която тя отхвърля с обида и пренебрежение като синекурна и упреква общинското ръководство на Банско в кражба на интелектуална собственост. Все още не ясно какви ще бъдат правните последици от разпространения от д-р Илиева европейски сертификат за марката Международен джаз фестивал Банско. Реални последици едва ли ще има.

В Банско не чувстват особено притеснение, защото вече успяха да реализират успешно джаз фестивала през тази година. В него участваха абсолютно всички български изпълнители и по този начин го легитимираха.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular