Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаБавят резултатите от PCR тестове в Дупница, хората в неведение

Бавят резултатите от PCR тестове в Дупница, хората в неведение

  • Председателят на кризисния щаб Крум Милев с горещ апел към местните медици за поемане на дежурства в Триажния кабинет

Десетки пациенти от Дупница чакат резултатите си от  PCR тестовете за Ковид-19, направени в Триажния кабинет. Болните,  които преминаха през изнесеното звено в петък и през почивните дни, все още нямат резултат и не знаят откъде могат да получат информация. Въпреки многократните им обаждания на телефоните на РЗИ те не са получили никакъв конкретен отговор. За един от случаите ни разказа учител от Дупница, който е преминал през кабинета в събота и има положителен резултат на бързия тест. Тя е уведомила общопрактикуващия си лекар, който отказва да пусне болничен лист, докато не излезе окончателният резултат от PCR теста. За дните, в които е отсъствала, тя ползва дни от платения си годишен отпуск. Уведомено е и ръководството на учебното заведение, което също очаква резултата предвид изискването за карантина на контактните лица. Както вече ви съобщихме, над сто души преминаха през кабинета само в дните от петък вечерта до неделя. 50% от бързите антигенни тестове бяха с положителен резултат. По преценка на дежурния лекар са  направени и контролни PCR тестове, чийто резултат все още не е ясен за пациентите. Председателят на кризисния щаб Крум Милев се свърза с представители на РЗИ в Дупница и съобщи, че резултатите на хората се очакват най-рано в сряда.

Крум Милев

Тестовете са изпратени в столична референтна лаборатория, но поради голямата натовареност се бави и крайният резултат. Това е отговорът, който самият той е получил от здравните инспектори.

Стана ясно още, че Триажният кабинет в Дупница ще работи само през нощта и през почивните дни. Това съобщи заместник- кметът Крум Милев, който оглавява Общинския кризисен щаб. Реално кабинетът през деня вече не работи и не се извършват прегледи в него, е потвърдил и временно изпълняващият длъжността управител на Общинската болница д-р Крум Бонев по време на заседанието на Областния кризисен щаб. Причината е в липсата на лекари, които да дават дежурства в кабинета. Заместник-кметът Крум Милев отправи горещ апел към всички медици, работещи на територията на общината, да поемат дежурства в Триажния кабинет, за да могат да помогнат на болните в този критичен момент, както и да се улесни и координира по-добре работата на всички, заети в сектор “Здравеопазване” в града. „Реално община Дупница успя да реализира една наистина добра идея. На първо място оборудвахме изнесен кабинет, който обезпечихме с всички необходими консумативи и защитни облекла. Осигурихме хора, които да поемат цялата документация, за да може лекарите да бъдат свободни и да поемат единствено грижата за пациентите. Гарантирахме заплащане на медицинския персонал, но няма как да поемем и медицинската част. Това зависи не само от нас, но от всички лекари в града”, коментира още заместник-кметът Крум Милев.

RELATED ARTICLES

Most Popular